Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     4/28/2017 4:56:25 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Θεματικά πάρκα  Τα χωριά της Αμφισσας  Βαρδούσια  Τα χωριά του Γαλαξειδίου  Τα χωριά της Γραβιάς  Δελφοί & Χρισσό  Δεσφίνα  Οι παραλίες του Ευπαλίου  Τα χωριά της Ιτέας  Τα χωριά του διαμερίσματος Καλλιέων  Τα χωριά του Λιδωρικίου  Τα χωριά του Παρνασσού  Οι παραλίες της Τολοφώνας
Log in

Είσοδος 

Φυσικό περιβάλλον

Στις ανώτερες ορεινές ζώνες η χλωρίδα διακρίνεται για την προσαρμογή της σε περιόδους ψύχους, στις κατώτερες ορεινές δε για την προσαρμογή της σε περιόδους ξηρασίας
  περισσότερα

Παραδοσιακά προϊόντα

Τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής σχετίζονται με την κτηνοτροφία που είναι κύρια ασχολία των κατοίκων της
  περισσότερα

 Που να πάτε  Τα χωριά του Λιδωρικίου

Τα χωριά του Λιδωρικίου

Χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες των Βαρδουσίων και από χωριά που "ξεφυτρώνουν" διάσπαρτα στις πλαγιές της Γκιώνας. Η φύση του εδάφους είναι ορεινή ενώ σαν επίκεντρο της περιοχής θεωρείται το φράγμα του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αθήνα.

Καταλαμβάνει έκταση 409.577.000 τ.μ. (πρώτος διαμέρισμα σε έκταση στη Φωκίδα). Για την ακρίβεια η έκταση του Λιδωρικίου αποτελεί το 19.3% της συνολικής έκτασης του Ν. Φωκίδας (2.120.564.000 τ.μ.). Εκτείνεται μεταξύ των όμορων διαμερισμάτων (Βαρδουσίων, Καλλιέων, Γαλαξειδίου, Ευπαλίου και Τολοφώνος) περιλαμβάνοντας στα όρια του 17 Δ. Διαμερίσματα (´Aβορος, Αμυγδαλιά, Βραΐλα, Δάφνος, Διακόπι, Δωρικό, Κάλλιο, Καρούτες, Κονιάκος, Λευκαδίτι, Μαλανδρίνο, Πεντάπολη, Περιθιώτισσα, Στίλια, Συκέα, Σώταινα με έδρα του Δήμου το Λιδορίκι).

Στο διαμέρισμα του Λιδωρικίου εντάχθηκαν: ο ‘Aβορος (υψόμ. 750μ.), η Βραίλα (υψόμ. 590μ.), το Δωρικό (υψόμ. 700μ.), η Περιθιώτισσα (υψόμ. 720μ.), με τις παραδοσιακές οικοδομές, η Στύλια (υψόμ. 840μ.), η Σώταινα (υψόμ. 700μ.), ο Δάφνος (υψόμ. 1.050μ.). Υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες και ιστορική «Βασιλική» από το 1760, η δε βλάστηση της περιοχής οργιάζει. Έχει ξενώνα. Το Διακόπι (υψόμ. 620μ.), παλαιό θέρετρο των φυματικών. Έχει δημοτικό ξενώνα. Το Κάλλιο (υψόμ. 400μ.). Έλαβε το όνομα του από την αρχαία Καλλίπολη, πόλη που καταστράφηκε το 278 π.Χ. από τους Γαλάτες. Είναι βυθισμένο στα νερά της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου. Έχουν διασωθεί οι αρχαίες και βυζαντινές οχυρώσεις και πολλά σημαντικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λιδωρικίου.

Οι Καρούτες (υψόμ. 1.040μ.), γνωστές από τη μεγάλη αντιστασιακή ομώνυμη μάχη κατά την περίοδο της κατοχής, αλλά και για το ωραίο και υγιεινό τους κλίμα. Διαθέτουν ξενώνα.

Το Λευκαδίτι (υψόμ. 700μ.) σημαντικό κτηνοτροφικό κέντρο της περιοχής, αλλά και με πολλές και σημαντικές αρχαιότητες (αρχαίο φρούριο και οικισμός).

Ο Κονιάκος (υψόμ. 1.000μ.), κτισμένος στα ύψη των Βαρδουσίων με εξαιρετική και μοναδική θέα. Διαθέτει κτηνοτροφία σημαντική, αλλά και σπουδαίες αρχαιότητες (Β.Α. του χωριού σώζονται λείψανα αρχαίου και μεσαιωνικού φρουρίου).

Το Μαλανδρίνο (υψόμ. 600μ.) γνωστό ιστορικό και ηρωικό χωριό, το οποίο τον 17o αιώνα ήταν πρωτεύουσα «Καζά», δηλαδή επαρχίας, που περιελάμβανε την περιοχή από τις Καρουτες μέχρι τον παραλιακό Μαραθιά. Σημαντικότατη υπήρξε η προσφορά της επαρχίας αυτής, κατά τους προ του 1821 αγώνες (ελευθερώθηκε από τους Χαλβατζή - Σκαλτσοδήμο στις 31 Μαρτίου του 1821), αλλά και κατά τη διάρκεια του μεγάλου αγώνα. Γνωστή είναι η βοήθεια της προς τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Μεσολογγίου, τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη πολιορκία, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές της από τους τυράννους. Στο Μαλανδρίνο σώζονται, σε αρκετά καλή κατάσταση, οι οχυρώσεις της αρχαίας πόλης των Φυσκέων, που υπήρξε θρησκευτικό κέντρο των Λοκρών. Πολυτιμότατες επιγραφές που φυλάσσονται στους Δελφούς, μαρτυράνε τον πολιτισμό εκείνης της μακρινής αρχαίας εποχής. Οι αρχαίοι ενεπίγραφοι λίθοι που είναι εντοιχισμένοι στις εκκλησίες αυτού του ιστορικού χωριού, τις κάνουν πολύ ενδιαφέρουσες. Αξιόλογη είναι και η παλαιοχριστιανική του Βασιλική. Στο χωριό λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο.

Η Πεντάπολη (υψόμ. 920μ.) είναι νέο χωριό, που χτίστηκε γύρω στο 1950. Οι κάτοικοί της προέρχονται από τα χωριά: Αιγίτιο, Λεύκα, Παλαιόκαστρο, Σκαλούλα και Καρούτες.

Η Αμυγδαλιά (υψόμ. 640μ.) κεφαλοχώρι της περιοχής, με σημαντική προσφορά σε όλους τους αγώνες του έθνους. Στα βόρεια του διασώζονται ερείπια ελληνιστικού φρουρίου. Η Αμυγδαλιά είναι περήφανη για το Ιστορικό Μοναστήρι του Κούτσουρου (Παναγιάς Κουτσουριώτισσας-23 Αυγούστου), που τόσα πολλά έχει προσφέρει στο μεγάλο Αγώνα του 1821 και κοσμεί την περιοχήτης από το 1648 τουλάχιστον. Τελευταία το Μοναστήρι Κούτσουρου ανακαινίστηκε. Η θέα από εκεί προς τον κορινθιακό κόλπο είναι εντυπωσιακή.

Η Συκιά (υψόμ. 800μ.), έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια σκίασης καθ´ όλη την ημέρα, καθώς είναι χτισμένη στα ριζά της Γκιώνας. Η «Ορθοπλαγιά» της με κλίση αρνητική, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης, η οποία εκτείνεται και φτάνει σε ύψος 1.200μ. Μάλιστα, η κορυφή της, ονομαζόμενη «Πλάκα», κατακτήθηκε από ορειβάτες στη 10ετία του ´60 με τρεις προσπάθειες 15-20 ωρών. Για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων των αναρριχητών κατασκευάστηκε αναρριχητικό κέντρο, πλησίον του πεδίου, που περιλαμβάνει χώρους διανυκτέρευσης, υποδοχής και ενημέρωσης αυτών.

Το τοπίο είναι πράγματι εντυπωσιακό, αλπικό και το κάνουν πιο ενδιαφέρον τα πολλά σπήλαια της περιοχής. Σε ένα δε απ´ αυτά (με σταλακτίτες, σταλαγμίτες και φυσική λίμνη) έχει χτιστεί το εξωκλήσι της «Ζωοδόχου Πηγής».

Το Λιδωρίκι και η λίμνη του Μόρνου

Λιδωρίκι: ´Eδρα του Δήμου Λιδωρικίου με 1.500 κατοίκους, είναι η «καρδιά» των Δωριέων. Υπήρξε στο πέρασμα των αιώνων προπύργιο και άπαρτο κάστρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις «Θερμοπύλες» της ευρύτερης περιοχής.
  περισσότερα

Αμυγδαλιά

Η Αμυγδαλιά (υψόμ. 640μ.) κεφαλοχώρι της περιοχής, με σημαντική προσφορά σε όλους τους αγώνες του έθνους. Στα βόρεια του διασώζονται ερείπια ελληνιστικού φρουρίου.
  περισσότερα

Πεντάπολη

Ένα χωριό σχεδιασμένο για τη μεταφορά των πέντε γύρω οικισμών και υπηρεσιών σε μια πόλη.
  περισσότερα

Λευκαδίτι

Το Λευκαδίτι (υψόμ. 700μ.) σημαντικό κτηνοτροφικό κέντρο της περιοχής, αλλά και με πολλές και σημαντικές αρχαιότητες (αρχαίο φρούριο και οικισμός).
  περισσότερα

Καρούτες

Οι Καρούτες (υψόμ. 1.040μ.), γνωστές από τη μεγάλη αντιστασιακή ομώνυμη μάχη κατά την περίοδο της κατοχής, αλλά και για το ωραίο και υγιεινό τους κλίμα. Διαθέτουν ξενώνα
  περισσότερα

Μαλανδρίνο

Το Μαλανδρίνο (υψόμ. 600μ.) γνωστό ιστορικό και ηρωικό χωριό, το οποίο τον 17o αιώνα ήταν πρωτεύουσα «Καζά», δηλαδή επαρχίας, που περιελάμβανε την περιοχή από τις Καρουτες μέχρι τον παραλιακό Μαραθιά.
  περισσότερα

 Κονιάκος
 Η Συκιά (υψόμ. 800μ.), είναι χτισμένη στα ριζά της Γκιώνας
 Δάφνος
 ´Aβορος
 Βραίλα
 Κάλλιο
 Στύλια
 Φυσικό περιβάλλον
 Παραδοσιακά προϊόντα

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net