Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/23/2017 2:06:26 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Θεματικά πάρκα  Τα χωριά της Αμφισσας  Βαρδούσια  Τα χωριά του Γαλαξειδίου  Τα χωριά της Γραβιάς  Δελφοί & Χρισσό  Δεσφίνα  Οι παραλίες του Ευπαλίου  Τα χωριά της Ιτέας  Τα χωριά του διαμερίσματος Καλλιέων  Τα χωριά του Λιδωρικίου  Τα χωριά του Παρνασσού  Οι παραλίες της Τολοφώνας
Log in

Είσοδος 

Φυσικό περιβάλλον

Στις ανώτερες ορεινές ζώνες η χλωρίδα διακρίνεται για την προσαρμογή της σε περιόδους ψύχους, στις κατώτερες ορεινές δε για την προσαρμογή της σε περιόδους ξηρασίας
  περισσότερα

Παραδοσιακά προϊόντα

Τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής σχετίζονται με την κτηνοτροφία που είναι κύρια ασχολία των κατοίκων της
  περισσότερα

 Που να πάτε  Τα χωριά του Λιδωρικίου

Αμυγδαλιά

Η Αμυγδαλιά, παλαιότερα Πλέσσα (υψόμ. 640μ.) είναι κεφαλοχώρι της περιοχής, και Δημοτικό Διαμέρισμα του διευρυμένου Δήμου Λιδωρικίου με πρωτεύουσα το Λιδωρίκι από το οποίο απέχει περίπου 12 χλμ.  Απέχει περίπου 40 χλμ από την πρωτεύουσα του Νομού Αμφισσα  και περίπου άλλα τόσα από το ιστορικό Γαλαξείδι και περίπου 20 χλμ από το γραφικό χωριουδάκι της Ερατεινήςπου αποτελεί και συνήθη προορισμό  των χωριανών για τα καλοκαιρινά τους μπάνια.

Στα βόρεια του διασώζονται ερείπια ελληνιστικού φρουρίου, ενώ από την  άλλη πλευρά αχνοφαίνεται η Λίμνη του Μόρνου
Η Αμυγδαλιά είναι παραδοσιακό χωριό που αποτελεί συνήθη προορισμό καλοκαιρινών διακοπών ιδιαίτερα μετά την βελτίωση του δρόμου προς Ερατεινή.

Στο χωριό τα τελευταία χρόνια παρατηρείται οργασμός ανοικοδόμησης  με νέες οικοδομές αλλά και αναπαλαίωση παλαιών με σεβασμό στην παράδοση και τον χαρακτήρα τόσο του χωριού όσο και της περιοχής γενικότερα.
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει το κτίριο της πρώην κοινότητας με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και λίγο ψηλότερα  το Δημοτικό Σχολείο,(προσφορά του μεγάλου ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού)  και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου προστάτη Αγίου του χωριού.

Ιερά Μονή της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας

Η Αμυγδαλιά είναι περήφανη για την Ιερά Μονή της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας, που τόσα πολλά έχει προσφέρει στο μεγάλο Αγώνα του 1821 και κοσμεί την περιοχή της από το 1648 τουλάχιστον.
Η ιστορία λέει ότι Μοναχός της μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, κατά τα τέλη του 17ου αιώνα, έβλεπε κάθε βράδυ φως σ´ ένα σημείο στην απέναντι πλευρά του Κορινθιακού. Μετά από σχετικό όνειρο, ήρθε στην περιοχή και βρήκε την εικόνα της Παναγίας στον κούφιο κορμό δέντρου, στην είσοδο βραχώδους σπηλαίου.

Μέσα στο σπήλαιο χτίστηκε μικρός ναός, όπου τοποθετήθηκε η εικόνα. ο οποίος ακόμα υπάρχει. Ονομάστηκε «Κουτσουριώτισσα», επειδή βρέθηκε στον κορμό (κούτσουρο) του δέντρου. Αργότερα, για τη διευκόλυνση των προσκυνητών, χτίστηκε ο ναός στον υπερκείμενο λόφο, καθώς και μερικά κελιά γιο τους μοναχούς και τους προσκυνητές.

Με τον καιρό η μονή απόκτησε αξιόλογη περιουσία. Κατά την περίοδο του 1821, η μονή υπήρξε καταφύγιο του αμάχου πληθυσμού και προμαχώνας κατά των επιδρομών των τουρκοαλ6ανών. Το 1825 καταστράφηκε από τους Τούρκους. Το 1830, ο διασωθείς μοναχός Ιωαννίκιος, με δανεικά χρήματα και δικές του οικονομίες, ξανάχτισε το ναό όπως ήταν μέχρι πρόσφατα και μερικά κελιά. Το μοναστήρι ήκμασε μέχρι το 1835, οπότε έχασε την περιουσία του. ´Εκτοτε λειτούργησε, κατά καιρούς, ως ησυχαστήριο μοναχών.

Aπό το Πάσχα του 2002 η μονή κατοικείται πλέον από δύο μοναχές την γερόντισσα Θεογνωσία και την αδελφή Νικοδήμη.
Τα παλιά και χτυπημένα από το σεισμό του 1995 κτίσματα κατεδαφίστηκαν και ήδη έχει αρχίσει η ανεγερση τόσο επιβλητικού Ιερού Ναού, όσο και νέο τριώροφο αρχονταρίκι. που βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο εργασιών.
Γιορτάζει τη Δευτέρα του Πάσχα, της Υπαπαντής του Σωτήρας (2 Φεβρουαρίου) και κυρίως στις 23 Αυγούστου με μεγάλη Ιερά Πανήγυρι.
Η μεγάλη αυτή πανήγυρις της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αποτελεί το κορυφαίο θρησκευτικό γεγονός της περιοχής και όχι μόνο.
Και κατά τον Εσπερινό της παραμονής και κατά τη λειτουργία της εορτής, κατά χιλιάδες συρρέουν οι πιστοί από τα χωριά της περιοχής, αλλά και από την Αμφισσα, Γαλαξείδι και όλη την Παρνασσίδα, Αθήνα, Αίγιο κλπ.

Το απόγευμα της 22ας Αυγούστου, πριν από τον Εσπερινό, πραγματοποιούνται παραδοσιακοί αθλητικοί αγώνες στον Αθλητικό στίβο του Κουτσουρού, που διοργανώνει ο Σύλλογος Αμυγδαλιωτών Δωρίδος «Ο Κουτσουρός», με αγωνίσματα στίβου, με βράβευση αθλητών, παρουσία πλήθους επωνύμων αλλά και λαού. Είναι άλλωστε γνωστή η έφεση των χωριανών στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον ακοντισμό.
Την Τρίτη του Πάσχα γιορτάζει το εξωκλήσι «Αγία Τρίτη», οπότε πραγματοποιούνται και πάλι παραδοσιακοί αθλητικοί αγώνες από τον Σύλλογο.

O Σύλλογος Αμυγδαλιωτών Δωρίδος «Ο Κουτσουρός», (www.amygdalia.com.gr), έχει ιδιόκτητη έδρα στην Αθήνα στην περιοχή του Βύρωνα , Ακροπολίτου 4 και εκδίδει την τριμηνιαία εφημερίδα «Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ».Το Λιδωρίκι και η λίμνη του Μόρνου

Λιδωρίκι: ´Eδρα του Δήμου Λιδωρικίου με 1.500 κατοίκους, είναι η «καρδιά» των Δωριέων. Υπήρξε στο πέρασμα των αιώνων προπύργιο και άπαρτο κάστρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις «Θερμοπύλες» της ευρύτερης περιοχής.
  περισσότερα

Τα χωριά του Λιδωρικίου

Χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες των Βαρδουσίων και από χωριά που "ξεφυτρώνουν" διάσπαρτα στις πλαγιές της Γκιώνας. Η φύση του εδάφους είναι ορεινή ενώ σαν επίκεντρο της περιοχής θεωρείται το φράγμα του Μόρνου, που υδροδοτεί την Αθήνα.
  περισσότερα

Πεντάπολη

Ένα χωριό σχεδιασμένο για τη μεταφορά των πέντε γύρω οικισμών και υπηρεσιών σε μια πόλη.
  περισσότερα

Λευκαδίτι

Το Λευκαδίτι (υψόμ. 700μ.) σημαντικό κτηνοτροφικό κέντρο της περιοχής, αλλά και με πολλές και σημαντικές αρχαιότητες (αρχαίο φρούριο και οικισμός).
  περισσότερα

Καρούτες

Οι Καρούτες (υψόμ. 1.040μ.), γνωστές από τη μεγάλη αντιστασιακή ομώνυμη μάχη κατά την περίοδο της κατοχής, αλλά και για το ωραίο και υγιεινό τους κλίμα. Διαθέτουν ξενώνα
  περισσότερα

Μαλανδρίνο

Το Μαλανδρίνο (υψόμ. 600μ.) γνωστό ιστορικό και ηρωικό χωριό, το οποίο τον 17o αιώνα ήταν πρωτεύουσα «Καζά», δηλαδή επαρχίας, που περιελάμβανε την περιοχή από τις Καρουτες μέχρι τον παραλιακό Μαραθιά.
  περισσότερα

 Κονιάκος
 Η Συκιά (υψόμ. 800μ.), είναι χτισμένη στα ριζά της Γκιώνας
 Δάφνος
 ´Aβορος
 Βραίλα
 Κάλλιο
 Στύλια
 Φυσικό περιβάλλον
 Παραδοσιακά προϊόντα

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net