Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/22/2017 1:44:36 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Θεματικά πάρκα  Τα χωριά της Αμφισσας  Βαρδούσια  Τα χωριά του Γαλαξειδίου  Τα χωριά της Γραβιάς  Δελφοί & Χρισσό  Δεσφίνα  Οι παραλίες του Ευπαλίου  Τα χωριά της Ιτέας  Τα χωριά του διαμερίσματος Καλλιέων  Τα χωριά του Λιδωρικίου  Τα χωριά του Παρνασσού  Οι παραλίες της Τολοφώνας
Log in

Είσοδος 

 Που να πάτε  Οι παραλίες του Ευπαλίου

Ποτιδάνεια

Η μεγαλόπρεπη φύση της κυριαρχεί σε ένα ορεινό σύνολο της Δωρίδας, που κατά τον νότο ακουμπάει στα νερά του Κορινθιακού. Κρεμασμένη ψηλά σ´ αμφιθεατρικό πανόραμα, τυλίγεται σε ζωηρή και με θαυμαστή εικόνα βλάστηση.

Οι κορφές κι οι πλαγιές του ολόδροσου Τρίκορφου πιο πάνω καλύπτονται από ποικιλία φυσικής ομορφιάς, που συγκινεί και προκαλεί τη φυσιολατρική διάθεση.

Ο αυτοκινητόδρομος που φτάνει ως εκεί, τη συνδέει με τις γραφικές δωρικές ακρογιαλιές και χαρίζει στη συνέχεια, μέχρι το φράγμα του Μόρνου, μια όμορφη διαδρομή μεσα στο πράσινο.

Καταλαμβάνει έκταση 22.800στρεμμάτων και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 346 κατοίκους. Απέχει 23 χιλιόμετρα από το Ευπάλιο, την έδρα του Δήμου.

Τα σπίτια της αραδιάζονται στον ίδιο τόπο, που μπροστά από δυο και πλέον αιώνες οι πρώτοι κάτοικοι της βρήκαν στο δάσος καταφύγιο. Είναι απ´ τα πιο ωραία βουνίσια κεφαλοχώρια.

101

Η φύση του χωριού αναδύεται όμορφη. Σε κάθε βήμα αναμετρά κανείς την καταπράσινη γοητεία του, τ´ αγνάντιο, την ποικιλία, την απλότητα, τη φρεσκάδα.
Σμίγει ταιριαστά ο τόπος με τον κόσμο, το μεράκι με την λεπτή ομορφιά, η νοικοκυροσύνη με την τάξη στη φύση του, η φρονιμάδα με την ήσυχη ατμόσφαιρα, η καλοσύνη με το γλυκό αεράκι του καλοκαιριού και τη μοσχοβολιά της άνοιξης.

Η εκκλησία του χωριού κτίσθηκε το 1851. Η αρχιτεκτονική της αποπνέει πηγαίο θρησκευτικό γούστο μέσα από το οποίο πάλλει ο ιερός οίστρος και η συναδέλφωση. Η φιλόπονη μέριμνα των κατοίκων διασώζει επιβλητικό το φιλοτεχνημένο απέριττα τέμπλο της με τις παλιές εικόνες του. ?ριστη είναι και η διακόσμηση του ξύλινου ταβανιού της που έγινε με ακρίβεια και μόχθο τον περασμένο αιώνα.

Το 1999, στο αγνάντιο του Αϊ - Γιώργη, στην είσοδο του χωριού, κτίσθηκε το υπαίθριο αμφιθέατρο της Ποτιδάνειας χωρητικότητας 600 θέσεων. Με φόντο τα πεύκα και τις ακακίες και θέα την κοιλάδα του Μόρνου τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια, το αμφιθέατρο φιλοξενεί - κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες - τα πολιτιστικά, αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα του χωριού.

Αυγουστιάτικη νύκτα με φεγγάρι μες τ´ αρώματα της φύσης και τους ήχους της καλής μουσικής ... Δεν είναι όνειρο, μπορεί να είναι κάποια από τις νύκτες του καλοκαιριού στο αμφιθέατρο της Ποτιδάνειας.

Η ίδρυση του αμφιθεάτρου ήταν αποτέλεσμα της δημιουργικής και αγαστής συνεργασίας του προεδρείου του Τοπικού Συμβουλίου, της Ένωσης των εν Αθήναις Ποτιδανείων και τεχνικών του χωριού, συνεργασία, η οποία έχει συμβάλει αρκετά στον καλαίσθητο εξωραϊσμό του οικισμού. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος το αμφιθέατρο χώρου συνεχίζεται και επεκτείνεται.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ


Οι πανέμορφες παραλίες του Ευπαλίου

Το Ευπάλιο, με 800 κατοίκους, είναι πρωτεύουσα του νέου Δήμου, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση δεκαέξι κοινοτήτων: Ευπαλίου, Δροσάτου, Φιλοθέης, Τρικόρφου, Κάμπου, Τειχίου, Παλαιοξαρίου, Ποτιδάνειας, Κλήματος, Μοναστηρακίου, Μαραθιά, Πύργου, Σεργούλας, Μανάγουλης, Μαλαμάτων και Καστρακίου.
  περισσότερα

Ευπάλιο

Είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό άκρο του Νομού Φωκίδας. Μαζί με τον συνοικισμό Γρηγορίτικα αποτελούσαν την τέως Κοινότητα Ευπαλίου. Το Ευπάλιο αναφέρεται για πρώτη φορά στην ιστορία από τον Θουκυδίδη κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Το όνομά του προέρχεται το Ευ (καλός) και πάλη δηλ. έβγαζε καλούς παλαιστές ή Ευ (καλός) και πόλιον (δηλαδή μικρή πόλη) γιατί στην αρχαία ιστορία αναφέρεται ως Ευπόλιον
  περισσότερα

Γρηγορίτικα

Ο συνοικισμός δημιουργήθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο γύρω από τις πηγές στον Αϊ Γιάννη και κατά μήκος του ρέματος Καρυώτη από κατοίκους του ορεινού χωριού Γρηγόρι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας
  περισσότερα

Δροσάτο

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Δροσάτου αποτελείται από δύο οικισμούς: Το Πευκάκι με 169 κατοίκους και το Δροσάτο με 67 κατοίκους. Η συνολική έκτασή του 5.400στρέμματα
  περισσότερα

Κάμπος

Σε 12 χιλιόμετρα ΒΑ από το Ευπάλιο βρίσκεται ο Κάμπος. Μαζί με τον Παλιόμυλο αποτελούσαν την τέως Κοινότητα Κάμπου. Καταλαμβάνει έκταση 13.400στρεμμάτων περίπου και έχει 244 κατοίκους
  περισσότερα

Κλήμα

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Κλήματος αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Κλήμα με 86 κατοίκους και , την Πηγή και Νέα Κούκουρα με 306 κατοίκους. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει ανέρχεται σε 15.500στρέμματα.
  περισσότερα

 Μανάγουλη
 Μαλάματα
 Μοναστηράκι
 Μαραθιάς
 Παλαιοξάρι
 Πύργος
 Σεργούλα
 Τείχιο
 Τρίκορφο
 Φιλοθέη
 Δημοτικές Υπηρεσίες

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net