Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/23/2017 2:08:33 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Θεματικά πάρκα  Τα χωριά της Αμφισσας  Βαρδούσια  Τα χωριά του Γαλαξειδίου  Τα χωριά της Γραβιάς  Δελφοί & Χρισσό  Δεσφίνα  Οι παραλίες του Ευπαλίου  Τα χωριά της Ιτέας  Τα χωριά του διαμερίσματος Καλλιέων  Τα χωριά του Λιδωρικίου  Τα χωριά του Παρνασσού  Οι παραλίες της Τολοφώνας
Log in

Είσοδος 

 Που να πάτε  Οι παραλίες του Ευπαλίου

Δροσάτο

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Δροσάτου αποτελείται από δύο οικισμούς: Το Πευκάκι με 169 κατοίκους και το Δροσάτο με 67 κατοίκους. Η συνολική έκτασή του 5.400στρέμματα.

Συνοικισμός Δροσάτο
Στην πλαγιά του λόφου απέναντι από την Παλιοβούνα, σε ένα ίσιωμα, σε υψόμετρο 420 μέτρων, μέσα σε μια όαση πρασίνου βρίσκεται το Δροσάτο με 50 σπίτια. Απέχει από το Ευπάλιο 7 χιλιόμετρα. Το λούζει ολοημερίς ο ήλιος και το δροσίζει ακόμη και η πιο μικρή ανάσα του αέρα.. Έχει την ωραιότερη θέα από όλα τα χωριά της περιοχής.

Αναφέρεται στην ιστορία ως «Καρδάρι» με 14 οικογένειες στην θέση «Πέρα Χωριό». Μετά το 1860 άρχισε να κτίζεται στην σημερινή θέση με την επωνυμία Καρδάρα. Το 1956 μετονομάσθηκε σε Δροσάτο.

103

Συνοικισμός Πευκάκι
Συναντώντας την πινακίδα συνειδητοποιείς ότι τελειώνει το Ευπάλιο και άλλαξε χωριό. Μπαίνεις πια στο Πευκάκι του Δ. Δ. Δροσάτου.

?ρχισε να κτίζεται το 1910. Η πρώτη ονομασία ήταν «Παλιόχανο». Το 1956 μετονομάσθηκε σε Πευκάκι και ονομάσθηκε έτσι από ένα πευκάκι που βρισκόταν σχεδόν στο κέντρο του οικισμού.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία «?γιος Κων/νος» Κτισμένη το από τον πρωτομάστορα . Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκεται ο ανδριάντας του Νικολάου Κουβέλη, μεγάλου ευεργέτη του Δροσάτου και του Ευπαλίου. Στο Ευπάλιο χρηματοδότησε την κατασκευή της Κουβελείου πτέρυγας του Γυμνασίου, το οίκημα του Δημαρχείου, την κεντρική πλατεία κλ.π. Επίσης στο Δροσάτο χρηματοδότησε την κατασκευή της εκκλησίας του Αγίου Κων/νου, της Κουβελείου αίθουσας, του ξενώνα στο Πευκάκι κλπ

Στην περιοχή επί Τουρκοκρατίας έγιναν σφοδρές μάχες. Στην θέση «Ταμπούρια» φυσικό οχυρό, αντιμετώπισαν οι Έλληνες τις στρατιές του Ομέρ Βρυώνη το 1822 και του Κιουταχή το 1826.

Θρύλοι και παραδόσεις είναι συνδεμένοι με διάφορα τοπωνύμια του χωριού. Αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά:

Χαράς το μνήμα: Η παράδοση αναφέρει ότι ληστές απήγαγαν κοπέλα της οικογένειας Νόβα από την Ναύπακτο που την έλεγαν Χαρά και την οδήγησαν στην θέση Σπηλιά ζητώντας λύτρα από την οικογένειά της. Η παράδοση δεν αποσαφηνίζει εάν δόθηκαν τα λύτρα. Οι ληστές την σκότωσαν και ονομάσθηκε το μέρος «Χαράς το μνήμα»

Πέζεμα: Η παράδοση αναφέρει ότι στην τοποθεσία αυτή ξεκουραζόταν ο Τούρκος Αγάς της περιοχής όταν επέστρεφε από το μάζεμα των φόρων. Εκεί υπάρχουν τάφοι, πιθανόν Ελλήνων, που τους έπαιρνε μαζί του και τους σκότωνε εκεί.

Καραμπάσι: Γόνιμη περιοχή που την νεμόταν ο αγάς Καραμπάσι. Σώζονται ερείπια 15 οικίσκων , ενός πύργου, 6 λιθόκτιστων πηγαδιών, μιας εκκλησίας τον Προφήτη Ηλία και μιας βρύσης στο Μπαρκόρεμα με φρεάτιο συλλογής νερού, από την οποία προμηθεύονταν πόσιμο νερό. Η παράδοση αναφέρει ότι οι βοσκοί του Καραμπάσι μάλωναν με τους βοσκούς του γειτονικού Κούκου και έτσι έμεινε το ιστορικό «Κούκουρα και Καραμπάσι, ο διάολος θα γελάσει».

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ

Οι πανέμορφες παραλίες του Ευπαλίου

Το Ευπάλιο, με 800 κατοίκους, είναι πρωτεύουσα του νέου Δήμου, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση δεκαέξι κοινοτήτων: Ευπαλίου, Δροσάτου, Φιλοθέης, Τρικόρφου, Κάμπου, Τειχίου, Παλαιοξαρίου, Ποτιδάνειας, Κλήματος, Μοναστηρακίου, Μαραθιά, Πύργου, Σεργούλας, Μανάγουλης, Μαλαμάτων και Καστρακίου.
  περισσότερα

Ευπάλιο

Είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό άκρο του Νομού Φωκίδας. Μαζί με τον συνοικισμό Γρηγορίτικα αποτελούσαν την τέως Κοινότητα Ευπαλίου. Το Ευπάλιο αναφέρεται για πρώτη φορά στην ιστορία από τον Θουκυδίδη κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Το όνομά του προέρχεται το Ευ (καλός) και πάλη δηλ. έβγαζε καλούς παλαιστές ή Ευ (καλός) και πόλιον (δηλαδή μικρή πόλη) γιατί στην αρχαία ιστορία αναφέρεται ως Ευπόλιον
  περισσότερα

Γρηγορίτικα

Ο συνοικισμός δημιουργήθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο γύρω από τις πηγές στον Αϊ Γιάννη και κατά μήκος του ρέματος Καρυώτη από κατοίκους του ορεινού χωριού Γρηγόρι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας
  περισσότερα

Κάμπος

Σε 12 χιλιόμετρα ΒΑ από το Ευπάλιο βρίσκεται ο Κάμπος. Μαζί με τον Παλιόμυλο αποτελούσαν την τέως Κοινότητα Κάμπου. Καταλαμβάνει έκταση 13.400στρεμμάτων περίπου και έχει 244 κατοίκους
  περισσότερα

Κλήμα

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Κλήματος αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Κλήμα με 86 κατοίκους και , την Πηγή και Νέα Κούκουρα με 306 κατοίκους. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει ανέρχεται σε 15.500στρέμματα.
  περισσότερα

Μανάγουλη

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Μανάγουλης αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Μανάγουλη με 344 κατοίκους, τον Λόγγο με 153 κατοίκους και την Χιλιαδού με 66 κατοίκους. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει ανέρχεται σε 8.800στρέμματα. Βρίσκεται στο κέντρο της πεδιάδας του Μόρνου
  περισσότερα

 Μαλάματα
 Μοναστηράκι
 Μαραθιάς
 Παλαιοξάρι
 Ποτιδάνεια
 Πύργος
 Σεργούλα
 Τείχιο
 Τρίκορφο
 Φιλοθέη
 Δημοτικές Υπηρεσίες

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net