Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/23/2017 2:07:40 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Θεματικά πάρκα  Τα χωριά της Αμφισσας  Βαρδούσια  Τα χωριά του Γαλαξειδίου  Τα χωριά της Γραβιάς  Δελφοί & Χρισσό  Δεσφίνα  Οι παραλίες του Ευπαλίου  Τα χωριά της Ιτέας  Τα χωριά του διαμερίσματος Καλλιέων  Τα χωριά του Λιδωρικίου  Τα χωριά του Παρνασσού  Οι παραλίες της Τολοφώνας
Log in

Είσοδος 

 Που να πάτε  Οι παραλίες του Ευπαλίου

Ευπάλιο

Είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό άκρο του Νομού Φωκίδας. Μαζί με τον συνοικισμό Γρηγορίτικα αποτελούσαν την τέως Κοινότητα Ευπαλίου. Το Ευπάλιο αναφέρεται για πρώτη φορά στην ιστορία από τον Θουκυδίδη κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Το όνομά του προέρχεται το Ευ (καλός) και πάλη δηλ. έβγαζε καλούς παλαιστές ή Ευ (καλός) και πόλιον (δηλαδή μικρή πόλη) γιατί στην αρχαία ιστορία αναφέρεται ως Ευπόλιον.

Μια μακρόστενη λουρίδα γης που απλώνεται από Βορρά προς Νότο μήκους 9 χιλιομέτρων που ξεκινάει από τον ποταμό Μόρνο και φθάνει μέχρι τον Κορινθιακό Κόλπο (Παραθάλασσο) και πλάτους 2 χιλιομέτρων που συνορεύει ανατολικά με τα Δημοτικά Διαμερίσματα Δροσάτου, Φιλοθέης, το δάσος της Ι. Μ. Βαρνάκοβας δυτικά με τα Δημοτικά Διαμερίσματα Μανάγουλης, Καστρακίου και Τρικόρφου και ανατολικά με τα Δ. Δ. Δροσάτου και Μοναστηρακίου. Καταλαμβάνει έκταση 22.200 στρεμμάτων περίπου και έχει 768 κατοίκους. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός ξεπερνάει τους 2.500 κατοίκους. Απέχει μόνο 30χιλιόμετρα από την Πάτρα, μια από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου και εξόδου προς Ευρώπη.

Το χωριό μέσα στο πράσινο με πανύψηλα πλατάνια κατά μήκος της κοίτης του χειμάρρου Μανδήλω, ο οποίος το διασχίζει. Έχει πολλές πηγές και άφθονα υπόγεια νερά. ?λλωστε αυτό ήταν και ένας από τους βασικότερους λόγους που προτίμησαν οι πρόγονοί μας την θέση αυτή για να κατοικήσουν.

Είναι κτισμένο κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από την Ναύπακτο στα χωριά της ορεινής Δωρίδας και Ναυπακτίας. Έχει ρυμοτομικό σχέδιο από το έτος 1910. Το 1996 καθορίσθηκαν και τα όρια του οικισμών Ευπαλίου και Γρηγοριτίκων.

Οι πιο πολλοί κάτοικοι είναι συνταξιούχοι και ασχολούνται συμπληρωματικά και με τα αγροτικά.

Υπάρχουν όμως και καθεαυτού γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Το Ευπάλιο έχει τρεις πλατείες, την πλατεία Καρυάς (κεντρική), την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου και την πλατεία Αθανασίου Διάκου.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κέντρο Κοινωνικής Θρησκευτικής και Εθνικής ζωής των κατοίκων του Ευπαλίου και όχι μόνον αυτών, από το 1912 δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Υπάρχουν αρκετά εξωκλήσια στην περιοχή του Ευπαλίου, μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα στην Καρυά και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη.

Την είσοδο του χωριού κοσμεί το ωραιότατο κτήριο του Λαογραφικού Μουσείο Ευπαλίου, μοναδικό σε όλη τη Φωκίδα . Είναι δωρεά του αείμνηστου καθηγητή ιατρικής Χαράλαμπου Σμπαρούνη και της συζύγου του Αντιγόνης. Λειτουργεί από το 1996 που ιδρύθηκε και στις αίθουσές του φυλάσσονται αξιόλογα παραδοσιακά αντικείμενα.

Στην γειτονιά Γενίτσαροι λειτουργεί από το έτος 1933 το Γυμνάσιο. Σήμερα στεγάζει και το Λύκειο. Τα δύο αυτά σχολεία συνιστούν σημείο πνευματικής αναφοράς για τους κατοίκους της μείζονος περιοχής μας. Χιλιάδες μαθητές φοίτησαν εδώ. Πολλοί από αυτούς διέτρεξαν λαμπρή σταδιοδρομία και κοσμούν σήμερα το πνευματικό χώρο της πατρίδας μας, αλλά και του εξωτερικού. ?λλοι διακρίθηκαν και διακρίνονται στην πολιτική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Κατά καιρούς δίδαξαν στα δύο αυτά σχολεία εξαιρετικοί καθηγητές. Οι μαθητές και οι κάτοικοι εν γένει τους ενθυμούνται με ευγνωμοσύνη. Καθηγητές και μαθητές έζησαν εδώ το πιο ωραίο κομμάτι της ζωής τους.

Απέναντι από την πλατεία Αθανασίου Διάκου είναι το Δημοτικό Σχολείο. Πέτρινο κτήριο κτισμένο το έτος 1964, δεμένο αρμονικά με την αρχιτεκτονική του χωριού. Στο σχολείο σήμερα φοιτούν 70μαθητές από το Ευπάλιο και τα γύρω χωριά.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ


Οι πανέμορφες παραλίες του Ευπαλίου

Το Ευπάλιο, με 800 κατοίκους, είναι πρωτεύουσα του νέου Δήμου, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση δεκαέξι κοινοτήτων: Ευπαλίου, Δροσάτου, Φιλοθέης, Τρικόρφου, Κάμπου, Τειχίου, Παλαιοξαρίου, Ποτιδάνειας, Κλήματος, Μοναστηρακίου, Μαραθιά, Πύργου, Σεργούλας, Μανάγουλης, Μαλαμάτων και Καστρακίου.
  περισσότερα

Γρηγορίτικα

Ο συνοικισμός δημιουργήθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο γύρω από τις πηγές στον Αϊ Γιάννη και κατά μήκος του ρέματος Καρυώτη από κατοίκους του ορεινού χωριού Γρηγόρι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας
  περισσότερα

Δροσάτο

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Δροσάτου αποτελείται από δύο οικισμούς: Το Πευκάκι με 169 κατοίκους και το Δροσάτο με 67 κατοίκους. Η συνολική έκτασή του 5.400στρέμματα
  περισσότερα

Κάμπος

Σε 12 χιλιόμετρα ΒΑ από το Ευπάλιο βρίσκεται ο Κάμπος. Μαζί με τον Παλιόμυλο αποτελούσαν την τέως Κοινότητα Κάμπου. Καταλαμβάνει έκταση 13.400στρεμμάτων περίπου και έχει 244 κατοίκους
  περισσότερα

Κλήμα

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Κλήματος αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Κλήμα με 86 κατοίκους και , την Πηγή και Νέα Κούκουρα με 306 κατοίκους. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει ανέρχεται σε 15.500στρέμματα.
  περισσότερα

Μανάγουλη

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Μανάγουλης αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Μανάγουλη με 344 κατοίκους, τον Λόγγο με 153 κατοίκους και την Χιλιαδού με 66 κατοίκους. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει ανέρχεται σε 8.800στρέμματα. Βρίσκεται στο κέντρο της πεδιάδας του Μόρνου
  περισσότερα

 Μαλάματα
 Μοναστηράκι
 Μαραθιάς
 Παλαιοξάρι
 Ποτιδάνεια
 Πύργος
 Σεργούλα
 Τείχιο
 Τρίκορφο
 Φιλοθέη
 Δημοτικές Υπηρεσίες

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net