Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/23/2017 2:14:51 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Θεματικά πάρκα  Τα χωριά της Αμφισσας  Βαρδούσια  Τα χωριά του Γαλαξειδίου  Τα χωριά της Γραβιάς  Δελφοί & Χρισσό  Δεσφίνα  Οι παραλίες του Ευπαλίου  Τα χωριά της Ιτέας  Τα χωριά του διαμερίσματος Καλλιέων  Τα χωριά του Λιδωρικίου  Τα χωριά του Παρνασσού  Οι παραλίες της Τολοφώνας
Log in

Είσοδος 

 Που να πάτε  Οι παραλίες του Ευπαλίου

Οι πανέμορφες παραλίες του Ευπαλίου

Το Ευπάλιο, με 800 κατοίκους, είναι πρωτεύουσα του νέου Δήμου, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση δεκαέξι κοινοτήτων: Ευπαλίου, Δροσάτου, Φιλοθέης, Τρικόρφου, Κάμπου, Τειχίου, Παλαιοξαρίου, Ποτιδάνειας, Κλήματος, Μοναστηρακίου, Μαραθιά, Πύργου, Σεργούλας, Μανάγουλης, Μαλαμάτων και Καστρακίου.

Είναι σήμερα κτισμένο στις παρυφές των ερειπίων του αρχαίου Ευπαλίου, ονομαστής πόλης των Οζολών Λοκρών.

Οι επισκέπτες του Δήμου κατά τη θερινή περίοδο, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν τα θέρετρα του και τις μαγευτικές, δαντελωτές του ακρογιαλιές, (τις αμμουδερές παραλίες της Χιλιαδούς, το γραφικό και παραδοσιακό Μοναστηράκι , με την ωραιότερη παραλία του Κορινθιακού, το πανέμορφο Μαραθιά, τη Σεργούλα των μύλων, την ακρογιαλιά από την Φωκιότρυπα μέχρι το Σκάλωμα με τους μικρούς γραφικούς κολπίσκους). Επίσης, μπορούν να απολαύσουν, όλο το χρόνο, τις πάμπολλες μορφές του ορεινού, ήπιου τουρισμού, που προσφέρουν τα ορεινά συγκροτήματα του Δήμου, στη Βαρνάκοβα και το βουνό Τρίκορφο, με τους ωραίους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας των ασκούμενων ορεινοτουριστών, που διαθέτουν τα χωριά Ποτιδάνεια, Παλαιοξάρι και Τείχιο.

Στο Μαραθιά και στη Χιλιαδου υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια, που χρησιμοποιούνται και για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών αναψυχής.

Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι:

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, βυζαντινό Μοναστήρι των θρύλων και των παραδόσεων, με έτος ίδρυσης το 1077 μ.Χ. από τον «εκ Καρυών» όσιο Αρσένιο. Η Βαρνάκοβα υπήρξε το προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού (εθνική συνείδηση, γλώσσα, παραδόσεις) στα χρόνια της επιρροής των Λατίνων στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως, κατά τη Φραγκοκρατία της ευρύτερης περιοχής και ο «κυματοθραύστης» των σχεδίων καθολικοποίησης του Ελληνισμού, που θρησκευτικά ανήκε τότε στον Πάπα της Ρώμης.

Κατά το μεγάλο αγώνα του 1821 υπήρξε κέντρο ανεφοδιασμού των μαχητών της Ρούμελης και ισχυρό οχυρό τους.

Μετά την πτώση του Μεσολογγίου η Ιερά Μονή Βαρνάκοβας έγινε ολοκαύτωμα (26-05-1826). Σήμερα το ιερό Μοναστήρι της Παναγίας Βαρνάκοβας, ανακαινισμένο, αποτελεί χώρο ψυχικής ανάτασης και πνευματικής γαλήνης φωλιασμένο μέσα σε απέραντο «Δεντριά».

Το Ιστορικό Μοναστήρι του Αη-Γιάννη θερμών, με τα Μετόχια του και τις μεγάλες πηγές του «Βυζαντινού ποταμιού» της Μαντήλως, που έγινε το Πρώτο Ολοκαύτωμα της Λευτεριάς του 1821.

Η Παλαιοχριστιανική εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρα, στα Νέα Κούκουρα.

Το ωραιότατο Καθολικό μοναδικής τέχνης βυζαντινής τεχνοτροπίας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια του Μικρομονάστηρου Ευπαλίου Αη-Γιάννης. Πρόκειται για εξαίρετο, όσο και σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής βυζαντινής τέχνης, στην παρυφή του Ευπαλίου, πάνω σε ωραιότατο αντέρισμα μεγάλου «Πλατανιστα», οργανωμένου σε χώρο αναψυχής και θρησκευτικών εκδηλώσεων.

Τα νεοϊδρυθέντα Μοναστήρια του Τρίκορφου: Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ (γνωστή για τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες) και η αδελφότητα Αγίου Νεκταρίου.

Το Κεφαλογιόφορο, στις κλεισούρες του ποταμού Μόρνου, εξαίρετο και μοναδικό στην περιοχή μνημείο γεφυροποιίας, άριστα κατασκευασμένο και πολύ καλά διατηρημένο. Από αυτό πέρασαν και βρήκαν καταφύγιο στο κοντινό Μοναστήρι της Βαρνάκοβας οι διασωθέντες της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826).
Το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου με την πλούσια συλλογή του.

Στο video είναι στο ΣκάλωμαΠηγή Νομαρχία Φωκίδος


ΚορυφήΕυπάλιο

Είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου. Βρίσκεται στο Νοτιοδυτικό άκρο του Νομού Φωκίδας. Μαζί με τον συνοικισμό Γρηγορίτικα αποτελούσαν την τέως Κοινότητα Ευπαλίου. Το Ευπάλιο αναφέρεται για πρώτη φορά στην ιστορία από τον Θουκυδίδη κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Το όνομά του προέρχεται το Ευ (καλός) και πάλη δηλ. έβγαζε καλούς παλαιστές ή Ευ (καλός) και πόλιον (δηλαδή μικρή πόλη) γιατί στην αρχαία ιστορία αναφέρεται ως Ευπόλιον
  περισσότερα

Γρηγορίτικα

Ο συνοικισμός δημιουργήθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο γύρω από τις πηγές στον Αϊ Γιάννη και κατά μήκος του ρέματος Καρυώτη από κατοίκους του ορεινού χωριού Γρηγόρι του Νομού Αιτωλοακαρνανίας
  περισσότερα

Δροσάτο

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Δροσάτου αποτελείται από δύο οικισμούς: Το Πευκάκι με 169 κατοίκους και το Δροσάτο με 67 κατοίκους. Η συνολική έκτασή του 5.400στρέμματα
  περισσότερα

Κάμπος

Σε 12 χιλιόμετρα ΒΑ από το Ευπάλιο βρίσκεται ο Κάμπος. Μαζί με τον Παλιόμυλο αποτελούσαν την τέως Κοινότητα Κάμπου. Καταλαμβάνει έκταση 13.400στρεμμάτων περίπου και έχει 244 κατοίκους
  περισσότερα

Κλήμα

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Κλήματος αποτελείται από τρεις οικισμούς, το Κλήμα με 86 κατοίκους και , την Πηγή και Νέα Κούκουρα με 306 κατοίκους. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει ανέρχεται σε 15.500στρέμματα.
  περισσότερα

Μανάγουλη

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Μανάγουλης αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Μανάγουλη με 344 κατοίκους, τον Λόγγο με 153 κατοίκους και την Χιλιαδού με 66 κατοίκους. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνει ανέρχεται σε 8.800στρέμματα. Βρίσκεται στο κέντρο της πεδιάδας του Μόρνου
  περισσότερα

 Μαλάματα
 Μοναστηράκι
 Μαραθιάς
 Παλαιοξάρι
 Ποτιδάνεια
 Πύργος
 Σεργούλα
 Τείχιο
 Τρίκορφο
 Φιλοθέη
 Δημοτικές Υπηρεσίες

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net