Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H ’μφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/23/2017 2:13:55 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Θεματικά πάρκα  Τα χωριά της Αμφισσας  Βαρδούσια  Τα χωριά του Γαλαξειδίου  Τα χωριά της Γραβιάς  Δελφοί & Χρισσό  Δεσφίνα  Οι παραλίες του Ευπαλίου  Τα χωριά της Ιτέας  Τα χωριά του διαμερίσματος Καλλιέων  Τα χωριά του Λιδωρικίου  Τα χωριά του Παρνασσού  Οι παραλίες της Τολοφώνας
Log in

Είσοδος 

 Που να πάτε  Τα χωριά του Γαλαξειδίου

Αξιοθέατα και Μουσεία

Αρχαιολογικό μουσείο: τηλ. 0265041558, επι της οδού Μουσείου

Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα έχει δώσει κατά καιρούς η γη του Γαλαξειδίου, από τυχαίες, ή συστηματικές ανασκαφές. Από αυτά τα ευρήματα τα περισσότερα και ίσως τα πλέον αξιόλογα, έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, στο Βρετανικό Μουσείο, ή στο Μουσείο του Λούβρου , κάποια βρίσκονται στην Αθήνα και ένα μέρος υπάρχει στην αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου Γαλαξειδίου. Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Μουσείο κτίσθηκε το 1868-1870 επί δημαρχίας Δεδούση Ε. Χαρδαβέλλα.

Η αρχαιολογική συλλογή πρωτοδημιουργήθηκε το 1932 από την Ένωση Νέων με πρόεδρο τον τότε φοιτητή της Νομικής Ισιδ. Π. Σιδηρόπουλο. Πρώτος έκτακτος επιμελητής

ορίστηκε ο τότε διευθυντής του δημοτικού σχολείου Χρήστος Παπαϊωάννου. Συγχρόνως άρχισαν εκκλήσεις προς την Αρχαιολογική Εταιρεία, τη Γαλλική Αρχαιολογική σχολή για την πραγματοποίηση ανασκαφών εντός και γύρω του Γαλαξειδίου. Όλες οι προσπάθειες όμως προσέκρουαν στο οικονομικό. Η μικρή εκείνη αρχικά συλλογή απαρτίσθηκε από ιδιωτικές προσφορές των Γαλαξειδιωτών. Στη συνέχεια πλουτίστηκε από τα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποίησε το 1940 ο Ι. Θρεψιάδης, χάρη στην προσφορά του Γαλαξειδιώτη Νικ. Μ. Μάμμα, ο οποίος και χρηματοδότησε τις ανασκαφές. Εν τω μεταξύ προστέθηκαν και άλλα ευρήματα, που βρέθηκαν τυχαία και εκείνα του Γάλλου αρχαιολόγου L. Lerat.

Η σημερινή μουσειακή μορφή με τις ειδικές προθήκες οφείλεται σε ενέργειες του Εφόρου αρχαιοτήτων Δελφών Πέτρου Θέμελη, του Δ.Σ. του Μουσείου και στο συνεχές ενδιαφέρον των εκάστοτε προέδρων της Κοινότητας. Έτσι σήμερα η συλλογή Γαλαξειδίου περιλαμβάνει περισσότερα από 300 εκθέματα και κυρίως : αγγεία της μυκηναϊκής και γεωμετρικής εποχής, ληκύθους της Ελληνιστικής εποχής, λύχνους, υάλινα αγγεία, χάλκινα στολίδια, κτερίσματα, αμφορείς, επιτύμβιες στήλες, νομίσματα διαφόρων εποχών κ.ά.

Ναυτικό και Εθνολογικό μουσείο: τηλ 0265041795, επί της οδού Μουσείου.

Το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο Γαλαξειδίου είναι ένα από τα πρώτα και τα καλύτερα της χώρας. Στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο, το οποίο χτίσθηκε το 1870, επί Δημαρχίας Δεδούση Χαρδαβέλλα και μέχρι το 1880 στέγασε το σχολείο θηλέων. Μετέπειτα στέγασε την Αστυνομία και το Δημαρχείο, μέχρι το 1979, που το Δημαρχείο μεταφέρθηκε στο κτίριο Τσαλαγγύρα, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Στις δύο μεγάλες αίθουσες του κτιρίου που συστεγάζονται το Αρχαιολογικό μουσείο και το Ναυτικό και Εθνολογικό μουσείο είναι συγκεντρωμένα αντικείμενα, που έχουν σχέση με τα καράβια και τη θάλασσα και φέρουν το όνομα ´´Ναυτική Πινακοθήκη´´. Εμπνευστής και ιδρυτής της Πινακοθήκης από το 1928 είναι ο ιατρός Ευθ. Βλάμης. Συγκεντρώθηκαν τότε πίνακες ιστιοφόρων, ναυτικά όργανα, ακρόπρωρα και αποτέλεσαν το πρώτο υλικό της συλλογής. Κατά καιρούς μαζεύονταν διάφορα αντικείμενα μέχρι το 1960, περίπου, οπότε πρόεδρος ήταν η Ζωή Τζιγγούνη (1890-1972) και επιμελητής του Μουσείου ανέλαβε ο πλοίαρχος και πλοηγός Αθ. Μπομπογιάννης (1886-1967), ο ακούραστος και πολυμαθέστατος εκείνος συλλέκτης του Μουσείου. Τότε συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα αντικείμενα, τακτοποιήθηκαν, καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν.
Επί προεδρείας Νικ. Τσαντίλη εκδίδεται το 542/26-8-1972 Β.Δ., με το οποίο συνίσταται ίδιο Νομικό Πρόσωπο της Κοινότητας Γαλαξειδίου με το όνομα Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου. Πολύτιμη ήταν και είναι η προσφορά στην οργάνωση της Πινακοθήκης της Ροδούλας Κούμαρη-Σταθάκη από το 1974 έως σήμερα.

Από τα αντικείμενα της Πινακοθήκης αναφέρουμε τους πίνακες των ιστιοφόρων, στους οποίους απεικονίζονταν τα καράβια των καραβοκυραίων, οι οποίοι ανέθεταν σε Έλληνες, ή ξένους ζωγράφους να τους φτιάξουν τα ´´κάδρα´´ των καραβιών τους, με τα οποία στόλιζαν τα σαλόνια των σπιτιών τους. Πολλά καράβια είναι ζωγραφισμένα στη Βενετία, τη Μασσαλία, το Λιβόρνο, τη Μάλτα από αξιόλογους Ιταλούς και άλλους ζωγράφους, από το 1861 και μετά. Αρκετοί πίνακες είναι ζωγραφισμένοι από Έλληνες ζωγράφους επώνυμους και λαϊκούς. Η τεχνική των καραβογράφων ήταν η ´´φωτογραφική´´, δηλ. απεικόνιζαν ακριβώς την πλευρά του πλοίου, που ήταν αραγμένο. Ζωγράφιζαν το καθετί και οι λεπτομέρειες είναι ατελείωτες. Άλλα εκθέματα είναι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα ακρόπρωρα (ξυλόγλυπτες γυναικείες μορφές, που τοποθετούνταν στο μπροστινό άκρο του καραβιού, για ομορφιά του καραβιού και για εξορκισμό των κυμάτων), τα ναυτικά όργανα (εξάντες, πυξίδες, δρομόμετρα, φανοί πορείας κ.ά.), τα νηολόγια των Γαλαξειδιώτικων καραβιών, ναυλοσύμφωνα, ασφάλιστρα, διπλώματα, ημερολόγια, εκθέματα από την επανάσταση του 1821 και οι πίνακες του λαϊκού ζωγράφου και καπετάνιου Πέτρου Πετραντζά (1857-1942).
Σε γυάλινη προθήκη φυλάσσεται το ´´Χρονικό του Γαλαξειδίου´´, γραμμένο το 1703 από τον Ιερομόναχο Ευθύμιο. που βρήκε και εξέδωσε ο Κ. Ν. Σάθας το 1865. Στη μικρή αίθουσα υπάρχουν αντικείμενα εθνολογικά και ιστορικά από τη μακρόχρονη πολεμική διαδρομή του τόπου. Τέλος το μουσείο φιλοξενεί έργα λαϊκών ζωγράφων και τεχνιτών.

Σήμερα η συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου και η ανακατασκευή του κτιρίου γίνεται με γενναία χρηματοδότηση από το Ίδρυμα ´´Σταύρος Σ. Νιάρχος´´.

Λαογραφικό μουσείο: τηλ 0265041910, επί της οδού Ναυάρχου Αγγελή.

Το 1955 οι κληρονόμοι του Π.Σ.Αγγελή (1814-1897) δώρισαν στην κοινότητα Γαλαξειδίου την παλιά αρχοντική οικία τους, με αρκετή έκταση γύρω της, με σκοπό τη στέγαση του Γυμνασίου, ή οιουδήποτε άλλου Δημοσίου εκπαιδευτηρίου, τη στέγαση των γραφείων της κοινότητας, ή τη στέγαση Μουσείου. Στεγάστηκαν εκεί το Γυμνάσιο, το μετατρεπέν Γενικό Γυμνάσιο σε Ναυτικό και αργότερα πάλι το Γυμνάσιο-Γενικό Λύκειο. Σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο. Αυτό ιδρύθηκε με την 15053/ 12-7-1989 (ΦΕΚ 581/Τεύχος Β΄/4-8-1989) απόφαση νομάρχη, κατόπιν της 18/150/1988 αποφάσεως του Κοινοτικού Συμβουλίου Γαλαξειδίου.

Σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι η συγκέντρωση και προβολή λαογραφικού υλικού, κυρίως αντικειμένων Λαϊκής τέχνης, όπως ενδυμασίες, κεντήματα κ.λ.π. καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών και η οργάνωση εκδηλώσεων, που θα αποβλέπουν στην διατήρηση και προώθηση της Λαϊκής Παράδοσης στα ήθη και έθιμα και στη Λαϊκή Τέχνη. Το Νομικό Πρόσωπο διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Κοινότητας και νυν Δήμαρχο, ως Πρόεδρο, από δύο Κοινοτικούς συμβούλους και νυν Δημοτικούς συμβούλους Γαλαξειδίου, από ένα εκπρόσωπο Πολιτιστικού φορέα και από έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Γαλαξειδιωτών. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού προσώπου ακολουθεί την Δημοτική περίοδο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε την πολύτιμη προσφορά της Ευμορφίας Γιαννίτση στην οργάνωση αυτής.

Παρθεναγωγείο: τηλ 41911, επί της οδού Νικ. Γουργουρή.

Το ωραίο νεοκλασικό κτήριο, το ´´Δημοτικό Σχολείο των κορασίων´´, ή Παρθεναγωγείο, κτίσθηκε το 1880 επί Δημαρχίας Ν. Α. Λουκέρη (1833-1904). Έχει επιβλητική είσοδο (οι στήλες της εισόδου είναι Κορινθιακού ρυθμού), είναι διώροφο κτίριο σε σχήμα Τ, μεγάλη αίθουσα κάτω, με πολλά παράθυρα και στο δεύτερο πάτωμα άνετες αίθουσες. Χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο θηλέων μέχρι το 1928-1929. Έκτοτε μόνο η μεγάλη αίθουσα χρησιμοποιείται κατά καιρούς ως αίθουσα θεάτρου,
συγκεντρώσεων, συνεδρίων, εκθέσεων κ.λ.π. Σύμφωνα με το Νόμο 2442/1920 παραχωρήθηκε στη Σχολική Εφορία του Δημοτικού σχολείου, η οποία το 1949 το εκποίησε με δημοπρασία, γιατί δυστυχώς άρχισε να ερειπώνεται και ο κίνδυνος καταρρεύσεως διαγραφόταν απειλητικός. Ευτυχώς το ζεύγος των ομογενών συμπολιτών Ευθυμία και Παναγιώτης Κουλομπούρου, παρακινούμενο από φλόγα πατριωτική και σεβασμό στην πατρογονική κληρονομιά, έστειλαν χρήματα στο Νικ. Δ. Μιχόπουλο και όντας οι τελευταίοι πλειοδότες έγιναν κύριοι του Παρθεναγωγείου με το 1870/26-3-1949 συμβόλαιο και στη συνέχεια το δώρισαν στην Κοινότητα Γαλαξειδίου.

Με το Β.Δ. 5/7-8-1950 συστήθηκε αυτοτελές κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία ίδρυμα Κοινοτικού θεάτρου Γαλαξειδίου, με σκοπό τη δημιουργία Κοινοτικού θεάτρου. Το ίδρυμα αυτό διέπεται από τον Α.Ν. 2039/1939, τελεί υπό την εποπτεία του Κοινοτικού και νυν Δημοτικού Συμβουλίου Γαλαξειδίου και υπό την ανώτερη εποπτεία του Υπουργού Οικονομικών.

Το ίδρυμα διοικείται από πενταμελή επιτροπή με διετή θητεία. Χαρακτηρίστηκε με Υπουργική απόφαση ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στο Γαλαξείδι σώζονται μέχρι σήμερα αρκετά τμήματα του τείχους, το οποίο προστάτευε την αρχαία πόλη και τα οποία σημαδεύουν τα όριά της. Το μεγαλύτερο από τα τμήματα αυτά υπάρχει στη συνοικία Κάβος, ενώ χρονολογικά τοποθετείται στους Ελληνιστικούς χρόνους, ή στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι-ερευνητές Έφη Μπαζιωτοπούλου και Πάνος Βαλαβάνης επεσήμαναν στη θέση ´´Κεφαλάρι´´ μια τυπική ακρόπολη της προϊστορικής εποχής. Αποκάλυψαν επίσης στυν περιοχή του εξωκκλησίου Άγιος Αθανάσιος τα λείψανα ενός μικρού οχυρωμένου οικισμού από τα προϊστορικά χρόνια, ίσως τα μυκηναϊκά.
Επίσης στο Γαλαξείδι έχουν επισημανθεί Μυκηναϊκές εγκαταστάσεις του 14ου μέχρι του 11ου π.Χ. αιώνα και σχετικά ευρήματα υπάρχουν στο Μουσείο της πόλης.

Σε απομονωμένο και απόκρημνο βράχο, που προεξέχει στην περιοχή της Πέρα Πάντας, μέσα στο άλσος, υπάρχει ευρύχωρος λαξευτός τάφος. ´Eχει τρεις λάρνακες, πάνω από τις οποίες είναι λαξευμένα τρία αρκοσόλια. Ο τάφος είναι της υστερορωμαϊκής εποχής και κατά τη γνώμη των αρχαιολόγων χρησιμοποιήθηκε για κατακόμβη στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Παρόμοιος τάφος υπάρχει στα αριστερά του δρόμου προς το Γαλαξείδι, στην περιοχή ´´Καλαφάτη´´. Είναι λαξευμένος σε μικρό σχετικά βράχο, σχεδόν υπόγειος με κυκλική προς τα δυτικά πόρτα, όχι ιδιαίτερα επεξεργασμένος. Είναι και αυτός της πρωτοχριστιανικής εποχής. (προστατεύεται από την Αρχαιολογία Δελφών)

Μέσα στην πόλη και κοντά στην πλατεία Ηρώων, ύστερα από ανασκαφές βρέθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, τριάντα περίπου τάφων. Τα σχετικά ευρήματα υπάρχουν στο Μουσείο Γαλαξειδίου. Νοτιοδυτικά της πόλης, κοντά στο εξωκλήσι του Αγίου Βλασίου, έχουν βρεθεί οκτώ τάφοι υστερογεωμετρικών χρόνων. Λαξευτοί τάφοι της Ρωμαϊκής εποχής υπάρχουν και στους βράχους πάνω από το μοναστήρι του Σωτήρος.

Στο νοτιότατο νησάκι της Αψηφιάς οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κατάλοιπα προϊστορικής εγκατάστασης. Οι Γάλλοι αρχαιολόγοι Lerat και Chamoux τοποθετούν πάνω στην Αψηφιά ιερό του Απόλλωνα. Τέλος το νησάκι πρέπει να χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο, κατά τη διάρκεια της υστερορωμαϊκής, ή πρώιμης Βυζαντινής εποχής, στη διάρκεια των Σλαβικών επιδρομών. Σε απόσταση 3 χλμ από το Γαλαξείδι, στο νέο Εθνικό δρόμο προς Ναύπακτο, σχηματίζεται ο γραφικός ορμίσκος Ανεμοκάμπι. Στον εκεί σχηματιζόμενο λοφίσκο, που φέρει το όνομα νησάκι, βρέθηκαν αρχαιότητες, ενώ σώζονται τα θεμέλια μεγάλου ορθογωνίου οικοδομήματος, τμήμα οχυρωματικού τείχους και αρχαία φρέατα.

Στο βυθό της θάλασσας υπάρχουν ναυάγια αρχαίων πλοίων, από τα οποία έρχονται κατά καιρούς στο φως πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως αμφορείς και αρκετά Μακεδονικά και Ρωμαϊκά νομίσματα του 400 έως 200 π.Χ. Από τα ευρήματα αυτά οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι στο ιστορικό αυτό λιμάνι έγιναν ναυμαχίες μεταξύ Ρωμαίων και Μακεδόνων, γύρω στο 168 π.Χ.

Αξιόλογα μνημεία υπάρχουν και στο νεκροταφείο με Ομηρικές επιγραφές.

Τέλος ως αξιοθέατο θα μπορούσε να θεωρηθεί και το Σχολείο του Καποδίστρια, που βρίσκεται στο Γαλαξείδι, το οποίο όμως μετά τους τελευταίους σεισμούς έχει ερειπωθεί τελείως και χρειάζεται επειγόντως αποκατάσταση.

Στο Δ.Δ. Πεντεορίων έχουν απομείνει αρχαία τείχη στην ´´Τζιτομή´´ και στο ξωκλήσι της Παναγίας, ο θαμένος αναξιοποίητος αρχαιολογικός πλούτος, το παλάτι του Βασιλιά, τα ψηφιδωτά, τα διάφορα ευρήματα, που οι δραστηριότητες των γεωργών φέρνουν κατά καιρούς στην επιφάνεια. Στη θέση ´´Παλάτια´´ βρίσκονται οι τάφοι των θρυλικών αρματολών Αστραπόγιαννου και Λαμπέτη, που ύμνησε δια του μνημοσύνου ποιήματός του ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.
Υπάρχουν επίσης τάφοι που πιθανολογείται ότι είναι Μακεδονικοί. Τέλος ερευνάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών ένα μεγάλο σπήλαιο στην περιοχή.

Στη Βουνιχώρα και στη θέση ´´Μπουρνιάς´´ υπάρχουν Πελασγικά τείχη. Ομοίως τέτοια τείχη υπάρχουν στις θέσεις ´´Μάρμαρα´´ και ´´Πετρίδι´´.

Στο Δ.Δ. Αγίων Πάντων και βορειοδυτικά του χωριού υπάρχει οχυρωματικός περίβολος 4ου αιώνα π.Χ. (κλασσικής εποχής). Εκεί υπήρχε αρχαίο μαρμάρινο φρούριο και έχουν βρεθεί επίσης νομίσματα Ρωμαϊκής εποχής αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες ανασκαφές. ´Eξω από το χωριό βρίσκεται παλιός Βυζαντινός ναός εντός σπηλαίου, με το όνομα ´´Βαρνάκοβα´´, το οποίο πιστεύεται ότι λειτουργούσε ως κρυφό σχολείο.

ΠΗΓΗ: Δ. Γαλαξιδίου

Γαλαξίδι, αρχοντικό, γραφικό, περήφανο

Είναι παραλιακή κωμόπολη της Φωκίδας που βρίσκεται στη Βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου, στο ΝΑ τμήμα του Φωκίδας και κατέχει τη δυτική εσοχή του Κρισσαίου κόλπου, σε μέσο σταθμικό υψομέτρου 10 μέτρων, έκτασης 47.906 στρεμμάτων, με πληθυσμό 1661 κατοίκους
  περισσότερα

Τα χωριά του Γαλαξειδίου

Αρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά του Κρισαίου Κόλπου το ιστορικό Γαλαξείδι με 1.400 κατοίκους κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Οιάνθεια ( ή στο Χάλαιον κατ´ άλλους), η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του ´21.
  περισσότερα

‘Aγιοι Πάντες

Είναι μικρό παραλιακό χωριό, δυτικά του Γαλαξειδιού και σε απόσταση 12 χλμ. Αποτελείται από τρεις οικισμούς, τον Ανατολικό, τον Δυτικό και τον παραλιακό
  περισσότερα

ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ

Είναι χωριό, χτισμένο στις παρυφές της Γκιώνας, σε υψόμετρο 680 μέτρων, σε απόσταση 14 χλμ. από το Γαλαξείδι και 18 χλμ. από την Άμφισσα, με έκταση 32.692 στρέμματα και με 448 κατοίκους
  περισσότερα

ΠΕΝΤΕΟΡΙΑ

Είναι χωριό στους πρόποδες της Γκιώνας, χτισμένο σε βραχώδη λόφο, βορειοδυτικά του Γαλαξειδίου σε υψόμετρο 480 μέτρων, με έκταση 23.394 στρέμματα και με 478 κατοίκους
  περισσότερα

ΗΘΗ - ΕΘΙΜΑ

Από τα ήθη και έθιμα του Γαλαξειδιού κάποια έπαψαν να υπάρχουν, κάποια έχασαν τη λάμψη τους και ελάχιστα τηρούνται ακόμα σήμερα
  περισσότερα

 ΙΣΤΟΡΙΑ

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net