Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/22/2017 1:37:59 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Που να πάτε  Ιστορία  Λαογραφικά  Οδοιπορικά  Εκλογές Αυτοδιοίκησης  Η γνώμη σας (forum)  Fokidanet TV  Ανέκδοτα
Log in

Είσοδος 


Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

 Οδοιπορικά

Προορισμός... Παλαιοξάρι

Απόδραση στα βουνά της Ρούμελης, ψηλά, δίπλα στις ευωδιές της Φύσης και της ελληνικής υπαίθρου.

Να μυρίζεις το αεράκι και να έχεις σύντροφο τα καταπράσινα τοπία της επαρχίας. Εικόνες που μαγεύουν και παγιδεύουν τη σκέψη.

Εξω και μακριά από τους φρενήρεις ρυθμούς της πόλης. Εδώ τα πάντα ερμηνεύουν την απόλυτη ευχαρίστηση.

Στην αγκαλιά της Ρούμελης: Αντίρριο, Ναύπακτος, Λυγιάς, Ευπάλιο, Δροσάτο, Φιλοθέη, Τείχιο, Παλαιοξάρι, Ποτιδάνεια και Στύλια. Μια διαδρομή μαγικά φτιαγμένη.

Η ορεινή Φωκίδα, «πνιγμένη» στο πράσινο, στη σκιά της γλυκιάς Οίτης, της περήφανης Γκιώνας και του «μεγίστου ορους» (των Βαρδουσίων), δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την πολυδιαφημισμένη Ελβετία των Αλπεων.

Γραφικά, κουκλίστικα χωριουδάκια, καταπράσινες -θαρρείς ζωγραφισμένες- πλαγιές, ρεματιές με γάργαρα νερά, ελατοδάση μέχρις εκεί που βλέπει το μάτι και όλα αυτά μόλις λίγες ώρες μακριά από την Αθήνα.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου Ευπαλίου και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, στην πλαγιά της οροσειράς Τρίκορφο, δυτικά της οδού που συνδέει τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι της οποίας μεγάλο τμήμα περνάει κατά μήκος του ποταμού Μόρνου, βρίσκεται το Παλαιοξάρι.

Οι περισσότερες ιστορικές πηγές συνηγορούν στο ότι το όνομά του είναι τουρκικής προελεύσεως και προέρχεται από τη λέξη «χισάρ» που σημαίνει κάστρο, δηλαδή Παλαιόκαστρο. Επί της εποχής του Αλή Πασά αναφέρεται και ως Παλιοκουστούριο.
Ολον τον χρόνο μπορείτε να συμμετέχετε στις πάμπολλες μορφές του ορεινού ήπιου τουρισμού που προσφέρουν τα συγκροτήματα του δήμου Ευπαλίου, στη Βαρνάκοβα και στο βουνό Τρίκορφο. Στον Μαραθιά και στη Χιλιαδού υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια, που χρησιμοποιούνται και για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφώών αναψυχής .


Αξίζει να επισκεφθείτε

- Την Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, βυζαντινό μοναστήρι των θρύλων και των παραδόσεων. Σήμερα το μοναστήρι της Παναγίας Βαρνάκοβας, ανακαινισμένο, αποτελεί χώρο ψυχικής ανάτασης και πνευματικής γαλήνης, φωλιασμένο μέσα σε απέραντο «Δεντριά».

- Το ιστορικό μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Θερμών με τα μετόχια του και τις μεγάλες πηγές του «βυζαντινού ποταμιού», της Μαντήλως, όπου έγινε το Πρώτο Ολοκαύτωμα της Λευτεριάς του 1821.

- Την παλαιοχριστιανική εκκλησία της Ανάληψης του Σωτήρα στα Νέα Κούκουρα.

- Το ωραιότατο καθολικό, μοναδικής τέχνης βυζαντινής τεχνοτροπίας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, αυτό του μικρομονάστηρου Ευπαλίου Αϊ-Γιάννη. Πρόκειται για εξαίρετο και σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής βυζαντινής τέχνης στην παρυφή του Ευπαλίου.

- Τα νεοϊδρυθέντα μοναστήρια του Τρίκορφου: η Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ (γνωστή για τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες) και η Αδελφότητα Αγίου Νεκταρίου.

- Το «Κεφαλογιόφυρο», στις κλεισούρες του Μορνοπόταμου, εξαίρετο και μοναδικό στην περιοχή μνημείο γεφυροποιίας, άριστα κατασκευασμένο και πολύ καλά διατηρούμενο. Από αυτό πέρασαν και βρήκαν καταφύγιο στο κοντινό μοναστήρι της Βαρνάκοβας οι διασωθέντες της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου (10 Απριλίου 1826).

- Το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου με την πλούσια συλλογή του.

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων βρίσκονται πολλά γραφικά χωριουδάκια, τα οποία σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε, καθώς προσφέρουν εναλλακτικό τουρισμό, αξιοθέατα και συναρπαστικές τοποθεσίες. Τα χωριά που ξεχωρίζουν είναι οι γραφικές Ανω και Κάτω Χώρα, οι Πενταγιοί, το Λιδόρικι και η Αρτοτίνα με το ξακουστό πέτρινο γεφύρι της.

Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής περιλαμβάνουν τις όχθες γύρω από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, τα μεγάλα λιβάδια της Αρτοτίνας και τα αλπικά τοπία των βουνοκορφών των Βαρδουσίων, στα οποία συναντά κανείς αγριολούλουδα teucrium chawaedrus, το τσάι το ελληνικό και το γαριφαλάκι.

Εχοντας ως βάση το Κροκύλειο μπορεί κανείς να εξορμήσει στις γύρω περιοχές είτε με πεζοπορία είτε οδικώς. Οι διαδρομές αποζημιώνουν με τη φυσική ομορφιά του τοπίου και τους ορμητικούς χείμαρρους, αλλά και τα μικρότερα ποτάμια που κυλάνε στις βαθιές χαράδρες των Βαρδουσίων.
 

ΤΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ

Γαστρονομικό παράδεισο αποτελούν οι ταβέρνες της Φωκίδας. Ονομαστά είναι το αρνί σούβλας, το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι, το σπληνάντερο, οι πίτες, οι θαλασσινοί ουζομεζέδες, οι φημισμένες ελιές Αμφισσας, το τυρί (φέτα) και το πρόβειο γιαούρτι. Αλλα ντόπια προϊόντα είναι το κρασί, το τσίπουρο, το θυμαρίσιο και το ελατίσιο μέλι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, ο τραχανάς και οι χυλοπίτες, κυρίως στα ορεινά χωριά. Παράδοση υπάρχει στα γλυκά αμύγδαλο και ρεβανί Γαλαξιδίου, αλλά και στα χωριάτικα παξιμάδια των φούρνων του νομού, ιδιαίτερα της Δεσφίνας. Φεύγοντας από τον νομό Φωκίδας, πάρτε μαζί σας πρόβειο γιαούρτι και φέτα, ελιές Αμφισσας και θυμαρόμελο και, φυσικά, μην ξεχάσετε ένα μπουκάλι τσίπουρο!

Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

Εκδρομή προς τη Βόρεια πλευρά του Λιδωρικίου

Ξεκινώντας με αφετηρία το Λιδορίκι και πηγαίνοντας προς τα βόρεια υπάρχει οδικό δίκτυο που το συνδέει με τη Λαμία μια απόσταση 80 χλμ. Στη διαδρομή αυτή το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Λευκαδίτι στα 11 χλμ χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας με θέα τα Βαρδούσια όρη, (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι διαδρομές που θα αναφέρουμε εκτός από αυτές που αναφέρονται ως δασικοί δρόμοι διαθέτουν ασφαλτοστρωμένο δρόμο).
  περισσότερα

Λιδωρίκι - Μόρνος: γοητεία χωρίς όρια!

Τραχύ και άγριο τοπίο, σκληροτράχηλοι ορεσίβιοι, απέραντα δάση, όμορφα χωριά και μια νεότευκτη λίμνη, που πασχίζει ν´ αφομοιωθεί από το ρουμελιώτικο τοπίο.


  περισσότερα

Εκδρομή γύρω από τη λίμνη του Μόρνου

Ξεκινώντας πάλι με αφετηρία το Λιδορίκι πηγαίνοντας τώρα ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ αριστερά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντούμε διασταυρώσεις που οδηγούν σε δυο χωριά χτισμένα πάνω από τη Λίμνη, το Δωρικό (πρώην Σιβηδεικό) που απέχει 20 χλμ από το Λιδορίκι. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι χωματόδρομος και λίγο μετά υπάρχει μια διασταύρωση πρός το χωριό ?βορος, που απέχει 26 χλμ από το Λιδορίκι
  περισσότερα

Ανάβαση στα Βαρδούσια

Ο Κόρακας και τα δύο Σκόρδα σχηματίζουν την κεφαλή του νότιου συγκροτήματος που ο κορμός του απλώνεται νωχελικά προς τη λίμνη του Μόρνου. Η διάσχιση αυτής της κορυφογραμμής αποτελεί την πεμπτουσία του περπατήματος στο βουνό καθώς έχει μια φανταστική θέα στα Βαρδούσια και στη Γκιώνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που κρατάνε ψηλά το ενδιαφέρον.
  περισσότερα

Γεωγραφικά στοιχεία της Γκιώνας

Από τα κράσπεδα της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού, όπου ο πολιτισμός του κάμπου και του βουνού συναντιώνται και αλληλοσυμπληρώνονται, θα εισδύσουμε στον κόσμο των εσωτερικών βουνών της Ρούμελης. Ακριβώς στην κεφαλή του Βοιωτικού Κηφισού υψώνεται η Γκιώνα, ένα μεγάλο ορεινό συγκρότημα που εκτείνεται ανάμεσα στον Παρνασσό και την Οίτη
  περισσότερα

 Τρόποι προσπέλασης
 Περιήγηση από ?μφισσα έως το Λιδορίκι από τη βόρεια πλευρά
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Καταφύγια
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Αναβάσεις στην Γκιώνα
 Ορειβατικό Σκί
 Sport climbing στη ΣΥΚΙΑ
 Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Αγόριανη - Σουβάλα
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Σπερχειάδα - Γραμμένη Oξιά - Λιδορίκι

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net