Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/23/2017 2:15:15 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Που να πάτε  Ιστορία  Λαογραφικά  Οδοιπορικά  Εκλογές Αυτοδιοίκησης  Η γνώμη σας (forum)  Fokidanet TV  Ανέκδοτα
Log in

Είσοδος 


Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

 Οδοιπορικά

Ορειβατικό Σκί

Η Γκιώνα προσφέρει εκτεταμένα πεδία για διασχίσεις με ορειβατικά σκι. Εκτός από τις τρεις διασχίσεις που περιγράφουμε πιό κάτω, μπορούν να γίνουν και άλλοι συνδυασμοί.

ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ Διάσχιση ?μφισσα - Καλοσκοπή
Η πορεία αυτή έγινε για πρώτη φορά από τους Ηλία Νικόπουλο και Νίκο Σοφιανόπουλο το Μάρτη του 1932 , με τα ξύλινα σκι της εποχής.
1η μέρα: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ 700 μ. - ΤΡΑΓΟΝΟΡΟΣ 2400 μ.
Ανέβασμα: 1400 + 600 μ.
Κατέβασμα: 300 μ.
Ώρες: 8.
Διαδρομή: Από την ?μφισσα, ανεβαίνουμε οδικώς από τον πάνω δρόμο του Προσηλίου μέχρι το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις. Όταν η χιόνωση είναι επαρκής, μπορούμε να φορέσουμε τα σκι από τα 1.000 μ. και να διατρέξουμε με τη βοήθεια του δασικού δρόμου όλο το δασωμένο κομμάτι (αν το χιόνι είναι πολύ ψηλότερα, συνεχίζουμε οδικώς στο δρόμο που συνδέει το Προσήλιο με τις Καρούτες και του οποίου ένα παρακλάδι μπαίνει στη ρεματιά του Αγκαθιά). Βγαίνουμε στο γυμνό χαμηλότερο τμήμα της Ταράτσας και απολίνουμε προς το διάσελο του Προφήτη Ηλία με τα Πυργάκια (υψ. 2130 μ.). Βγάζουμε τις φώκιες και κατεβαίνουμε στο Βρουκόρεμα (χαμηλότερο σημείο γύρω στα 1800 μ.). Ανεβαίνουμε την ομαλή αντικρινή πτύχωση στα νότια του Τραγονόρους, Κατασκηνώνοντας όσο ψηλότερα επιτρέπουν οι συνθήκες (ιδανικά, στο διάσελο ΝΑ της προκορυφής 2448 του Τραγονόρους, στα 2360 μ.).
2η μέρα: ΤΡΑΓΟΝΟΡΟΣ 2454 μ. - ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ 1100 μ.
Ανέβασμα: 1 00 μ.
Κατέβασμα: 1400 μ.
Ώρες: 8
Διαδρομή: Ανεβαίνουμε στο Τραγονόρος και ακολουθούμε την κορυφογραμμή μέχρι την Πυραμίδα (2507 μ). Κατεβαίνουμε στη Βαθιά Λάκκα και συνεχίζουμε για Καλοσκοπή στο δρόμο των μεταλλείων (τα τελευταία 3-4 χιλιόμετρα θα είναι πιθανότατα ξέχιονα).


ΛΕΥΚΑΔΙΤΙ Διάσχιση Λευκαδίτι - Συκιά
1η μέρα: ΛΕΥΚΑΔΙΤΙ 600μ. - ΤΡΑΓΟΝΟΡΟΣ 2400 μ.
Ανέβασμα: 1800 μ.
Ώρες: 8
Διαδρομή: Νότια από το Λευκαδίτι, ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο που ανεβαίνει προς τη Γριά Στρούγγα. Μετά την πρώτη στάνη (1300 μ.) μπορούμε να αφήσουμε το δρόμο και να ανηφορίσουμε με Καγκέλια στην πλαγιά. Στα 1720 μ. αφήνουμε την πλαγιά και μπαίνουμε στη ρεματιά, την οποία οκολουθούμε έως ότου συναντήσουμε ξανά στην κορυφογραμμή το δρόμο για τη Γριά Στρούγγα. Κατασκηνώνουμε στο Μακρυλάκκο.

2η μέρα: ΤΡΑΓΟΝΟΡΟΣ 2400 μ. - ΣΥΚΙΑ 700 μ.
Ανέβασμα: 1 00 μ.
Κατέβασμα: 1800 μ.
Ώρες: 8.
Διαδρομή: Διατρέχουμε την κορυφογραμμή από το Τραγονόρος μέχρι την Πυραμίδα και κατεβαίνουμε στη Βαθιά Λάκκα. Από τη στάνη του Σιότροπου τραβερσάρουμε μέχρι το διάσελο του Πύργου και από εκεί κατεβαίνουμε σε ανοιχτό δάσος μέχρι του Λάζου. Από του Λάζου, κινούμαστε σε εύκολο πεδίο μέχρι τον ώμο στα 1.025 μ. και μετά κατεβαίνουμε στη Συκιά (το χιόνι συνήθως σταματά στου Δεσπότη Βαρκό ή και ψηλότερα) .


ΤΟΠΙΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΟΥΤΕΣ Διάσχιση Καλοσκοπή - Έλατος (Κάμπος Καρούτας)
Πρόκειται για μια μεγάλη και εύκολη διάσχιση, μια από τις πιό ευχάριστες διαδρομές ορειβατικού σκι στη Ρούμελη.
Πρώτη διάσχιση: Τρ. Αδαμακόπουλος - Β. Χατζηρβασάνης, 1984
1η μέρα: ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ 11 00 μ. - ΤΡΑΓΟΝΟΡΟΣ 2400 μ.
Λάκκα: 1250μ.
Κατέβασμα: 300 μ.
Ώρες: 9.
Διαδρομή: Από την Καλοσκοπή, οκολουθούμε τους δρόμους των μεταλλείων μέχρι την Αρβανιτόραχη και μετά ανηφορίζουμε προς την Κριθαρόλοκκα. Ανάβαση στην Πλατυβούνα. Κατεβαίνουμε στο διάσελο της Πυραμίδας. Ανάβαση στην Πυραμίδα. Από τον άξονα της κορυφογραμμής, πάμε μέχρι το Τραγονόρος και κατεβαίνουμε στην προφυλαγμένη λάκκα του Μακρυλάκκου για την διανυκτέρευση.
2η μέρα: ΤΡΑΓΟΝΟΡΟΣ 2400 μ. - ΕΛΑΤΟΣ (ΚΑΡΟΥΤΕΣ) 1000 μ.
Ανέβασμα: 250 μ.
Κατέβασμα: 900 μ. + 800 μ.
Ώρες: 6.
Διαδρομή: Από το Μακρυλάκκο, μια συνεχής τραβέρσα στο ίχνος του αγροτικού δρόμου μας φέρνει πάνω από το Τρίσελι. Από εδώ μπορούμε είτε να κατέβουμε στην Ταράτσα και να ανηφορίσουμε απέναντι μέχρι το λαιμό της Τσόκας, είτε να τραβερσάρουμε από το δρόμο μέχρι το ίδιο σημείο. Από την Τσόκα, οκολουθούμε με μικρές παραλλαγές το οδικό δίκτυο μέχρι τον Κάμπο της Καρούτας.

ΠΗΓΗ: Εκδόσεις Mountain editions, Δραγούμη 34, Αθήνα 11528 Τηλ.: 210 7293541


Προορισμός... Παλαιοξάρι

Στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου Ευπαλίου και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, στην πλαγιά της οροσειράς Τρίκορφο, δυτικά της οδού που συνδέει τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι της οποίας μεγάλο τμήμα περνάει κατά μήκος του ποταμού Μόρνου, βρίσκεται το Παλαιοξάρι. Η ορεινή Φωκίδα, «πνιγμένη» στο πράσινο, στη σκιά της γλυκιάς Οίτης, της περήφανης Γκιώνας και του «μεγίστου ορους» (των Βαρδουσίων), δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την πολυδιαφημισμένη Ελβετία των Αλπεων.
  περισσότερα

Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

Εκδρομή προς τη Βόρεια πλευρά του Λιδωρικίου

Ξεκινώντας με αφετηρία το Λιδορίκι και πηγαίνοντας προς τα βόρεια υπάρχει οδικό δίκτυο που το συνδέει με τη Λαμία μια απόσταση 80 χλμ. Στη διαδρομή αυτή το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Λευκαδίτι στα 11 χλμ χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας με θέα τα Βαρδούσια όρη, (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι διαδρομές που θα αναφέρουμε εκτός από αυτές που αναφέρονται ως δασικοί δρόμοι διαθέτουν ασφαλτοστρωμένο δρόμο).
  περισσότερα

Λιδωρίκι - Μόρνος: γοητεία χωρίς όρια!

Τραχύ και άγριο τοπίο, σκληροτράχηλοι ορεσίβιοι, απέραντα δάση, όμορφα χωριά και μια νεότευκτη λίμνη, που πασχίζει ν´ αφομοιωθεί από το ρουμελιώτικο τοπίο.


  περισσότερα

Εκδρομή γύρω από τη λίμνη του Μόρνου

Ξεκινώντας πάλι με αφετηρία το Λιδορίκι πηγαίνοντας τώρα ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ αριστερά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντούμε διασταυρώσεις που οδηγούν σε δυο χωριά χτισμένα πάνω από τη Λίμνη, το Δωρικό (πρώην Σιβηδεικό) που απέχει 20 χλμ από το Λιδορίκι. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι χωματόδρομος και λίγο μετά υπάρχει μια διασταύρωση πρός το χωριό ?βορος, που απέχει 26 χλμ από το Λιδορίκι
  περισσότερα

Ανάβαση στα Βαρδούσια

Ο Κόρακας και τα δύο Σκόρδα σχηματίζουν την κεφαλή του νότιου συγκροτήματος που ο κορμός του απλώνεται νωχελικά προς τη λίμνη του Μόρνου. Η διάσχιση αυτής της κορυφογραμμής αποτελεί την πεμπτουσία του περπατήματος στο βουνό καθώς έχει μια φανταστική θέα στα Βαρδούσια και στη Γκιώνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που κρατάνε ψηλά το ενδιαφέρον.
  περισσότερα

 Γεωγραφικά στοιχεία της Γκιώνας
 Τρόποι προσπέλασης
 Περιήγηση από ?μφισσα έως το Λιδορίκι από τη βόρεια πλευρά
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Καταφύγια
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Αναβάσεις στην Γκιώνα
 Sport climbing στη ΣΥΚΙΑ
 Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Αγόριανη - Σουβάλα
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Σπερχειάδα - Γραμμένη Oξιά - Λιδορίκι

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net