Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/23/2017 2:15:54 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Που να πάτε  Ιστορία  Λαογραφικά  Οδοιπορικά  Εκλογές Αυτοδιοίκησης  Η γνώμη σας (forum)  Fokidanet TV  Ανέκδοτα
Log in

Είσοδος 


Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

 Οδοιπορικά

Τρόποι προσπέλασης

Όπως η ιστορία, έτσι και οι οδικές διαδρομές παρακάμπτουν τη Γκιώνα. Kανένας δρόμος δεν διατέμνει τον όγκο του βουνού και η μοναδική διαδρομή που μπορεί να σχεδιαστεί στη Γκιώνα ακολουθεί την περίμετρό της, κινούμενη από τα κράσπεδα της κοιλάδας του Κηφισού προς τη λεκάνη του Μόρνου.

Η ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΑΠΟ ΑθΗΝΑ ή ΛΑΜΙΑ.
Από το Μπράλλο, στρίβουμε στη διασταύρωση της Παύλιανης και προσπερνώντας το χωριό (πρατήριο βενζίνης, ταβέρνες, ξενώνες), φτάνουμε στη διασταύρωση της Καλοσκοπής, κοντά στις Βρίζες.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ ΠΟTAMOY.
Από τη Ναύπακτο, στρίβουμε στο Ξεροπήγαδο, περνάμε από την ωραία λεκάνη του Ευπαλίου, ανεβαίνουμε στο πέρασμα της Βαρνάκοβας και κατεβαίνουμε στη Ρέρεση, όπου επιβάλλεται μια στάση στο ομώνυμο xάνι του 18ου αιώνα, που λειτουργεί ακόμα. Μετά τη γέφυρα, προσπερνάμε διασταυρώσεις προς τα χωριά των Βαρδουσίων και φτάνουμε στο φράγμα του Μόρνου, από όπου ακολουθώντας τον περιμετρικό της λίμνης φτάνουμε στον δρόμο Λιδορικίου-Eρατεινής και καταλήγουμε στο Λιδορίκι.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ.
Εξυπηρετεί όσους έρxονται απο τη Φωκίδα. Στην αρχή ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο ?μφισσας - Λαμίας (καλός ασφαλτόδρομος, με πυκνή κήνηση φορτηγών, ωστόσο), μέχρι το ‘’51’’, όπου και οι εγκαταστάσεις διοίκησης των μεταλλείων . Λίγο μετά το διάσελο, ο δρόμος της Γκιώνας αφήνει τον επαρχιακό δρόμο και αφού διατρέξει μια σειρά από χαίνοντα λείψανα μεταλλείων, φτάνει στην Καλοσκοπή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ.
Από την ?μφισσα μπορούμε να φτάσουμε στο Λιδορίκι από δύο διαδρομές. Πιό γνωστός είναι ο δρόμος που περιτρέχει τις νότιες κλιτύς της Γκιώνας και περνά από τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα για να μπει στη λεκάνη του Μόρνου από το πέρασμα Aνάθεμα. Υπάρχει όμως και η Oρεινή διαδρομή από το πέρασμα Έλατος και τον Κάμπο της Καρούτας, που είναι συντομότερη, αν και ο δρόμος δεν είναι ασφαλτοστρωμένος. Μετά Τον Κάμπο, ο δρόμος κατηφορίζει προς τις Καρούτες, μικρό χωριό με αρκετά πετρόχτιστα τυπικά ρουμελιώτικα σπίτια. Από εδώ και μέχρι το Λιδορίκι ακολουθούμε στενό ασφαλτόδρομο, που ελίσσεται πάνω από ωραία αγροτικά τοπία. Μερικές από τις Λιδορικιώτικες στάνες βρίσκονται εδώ, ενώ απέναντι μας διακρίνονται καθαρά οι πεζούλες και τα λιγοστά σπίτια της Σκαλούλας.

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΩΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.
Υπάρχει ένας ακόμα τρόπος να μπούμε στην κοιλάδα της Καλοσκοπής και μάλιστα από τη χαμηλότερη είσοδο του συγκροτήματος, ακολουθώντας ανάδρομα το ρου ενός μικρού παραπόταμου του Κηφισού, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Πίνδος ποταμός. Η διαδρομή ξεκινά από τη Γραβιά, αφήνει τον κάμπο και μπαίνει στο εσωτερικό των βουνών από τη Γραβιά, περνώντας από θέσεις που διατηρούν ίxνη από το οικιστικό σύστημα της αρχαιότητας. Πράγματι, στην περιοχή αυτή Δωριείς άποικοι είxαν ιδρύσει τις πόλεις Ερινεός και Βοίον στο κράσπεδο της Γ κιώνας και πιό εσωτερικά την Πίνδο και τη Δρυόπη. Σήμερα στη θέση του Ερινεού βρίσκουμε τα Καστέλια, μεγάλο χωριό με πολλά διόροφα σπίτια και εμπορικά, σταθμό στις μετακινήσεις την εποχή της ακμής της ορεινής οικονομίας, στη θέση της Δρυόπης αναπτύxθηκε η Κάνιανη, που μετονομάστηκε σε Οινοχώρι, ενώ χαμηλότερα, πάνω σε μια μικρή βράχινη μύτη, διακρίνονται τα λείψανα μιας μικρής ακρόπολης, που θεωρείται ότι ανήκε στην πόλη Πίνδος.

ΠΗΓΗ: Εκδόσεις Mountain editions, Δραγούμη 34, Αθήνα 11528 Τηλ.: 210 7293541

Προορισμός... Παλαιοξάρι

Στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου Ευπαλίου και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, στην πλαγιά της οροσειράς Τρίκορφο, δυτικά της οδού που συνδέει τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι της οποίας μεγάλο τμήμα περνάει κατά μήκος του ποταμού Μόρνου, βρίσκεται το Παλαιοξάρι. Η ορεινή Φωκίδα, «πνιγμένη» στο πράσινο, στη σκιά της γλυκιάς Οίτης, της περήφανης Γκιώνας και του «μεγίστου ορους» (των Βαρδουσίων), δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την πολυδιαφημισμένη Ελβετία των Αλπεων.
  περισσότερα

Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

Εκδρομή προς τη Βόρεια πλευρά του Λιδωρικίου

Ξεκινώντας με αφετηρία το Λιδορίκι και πηγαίνοντας προς τα βόρεια υπάρχει οδικό δίκτυο που το συνδέει με τη Λαμία μια απόσταση 80 χλμ. Στη διαδρομή αυτή το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Λευκαδίτι στα 11 χλμ χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας με θέα τα Βαρδούσια όρη, (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι διαδρομές που θα αναφέρουμε εκτός από αυτές που αναφέρονται ως δασικοί δρόμοι διαθέτουν ασφαλτοστρωμένο δρόμο).
  περισσότερα

Λιδωρίκι - Μόρνος: γοητεία χωρίς όρια!

Τραχύ και άγριο τοπίο, σκληροτράχηλοι ορεσίβιοι, απέραντα δάση, όμορφα χωριά και μια νεότευκτη λίμνη, που πασχίζει ν´ αφομοιωθεί από το ρουμελιώτικο τοπίο.


  περισσότερα

Εκδρομή γύρω από τη λίμνη του Μόρνου

Ξεκινώντας πάλι με αφετηρία το Λιδορίκι πηγαίνοντας τώρα ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ αριστερά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντούμε διασταυρώσεις που οδηγούν σε δυο χωριά χτισμένα πάνω από τη Λίμνη, το Δωρικό (πρώην Σιβηδεικό) που απέχει 20 χλμ από το Λιδορίκι. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι χωματόδρομος και λίγο μετά υπάρχει μια διασταύρωση πρός το χωριό ?βορος, που απέχει 26 χλμ από το Λιδορίκι
  περισσότερα

Ανάβαση στα Βαρδούσια

Ο Κόρακας και τα δύο Σκόρδα σχηματίζουν την κεφαλή του νότιου συγκροτήματος που ο κορμός του απλώνεται νωχελικά προς τη λίμνη του Μόρνου. Η διάσχιση αυτής της κορυφογραμμής αποτελεί την πεμπτουσία του περπατήματος στο βουνό καθώς έχει μια φανταστική θέα στα Βαρδούσια και στη Γκιώνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που κρατάνε ψηλά το ενδιαφέρον.
  περισσότερα

 Γεωγραφικά στοιχεία της Γκιώνας
 Περιήγηση από ?μφισσα έως το Λιδορίκι από τη βόρεια πλευρά
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Καταφύγια
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Αναβάσεις στην Γκιώνα
 Ορειβατικό Σκί
 Sport climbing στη ΣΥΚΙΑ
 Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Αγόριανη - Σουβάλα
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Σπερχειάδα - Γραμμένη Oξιά - Λιδορίκι

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net