Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/23/2017 2:19:15 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Που να πάτε  Ιστορία  Λαογραφικά  Οδοιπορικά  Εκλογές Αυτοδιοίκησης  Η γνώμη σας (forum)  Fokidanet TV  Ανέκδοτα
Log in

Είσοδος 


Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

 Οδοιπορικά

Γεωγραφικά στοιχεία της Γκιώνας

Από τα κράσπεδα της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού, όπου ο πολιτισμός του κάμπου και του βουνού συναντιώνται και αλληλοσυμπληρώνονται, θα εισδύσουμε στον κόσμο των εσωτερικών βουνών της Ρούμελης. Ακριβώς στην κεφαλή του Βοιωτικού Κηφισού υψώνεται η Γκιώνα, ένα μεγάλο ορεινό συγκρότημα που εκτείνεται ανάμεσα στον Παρνασσό και την Οίτη.

ΣΥΚΙΑ Ο ασβεστολιθικός όγκος της Γκιώνας είναι συμπαγής και οι μόνες υφέσεις στο εσωτερικό του συγκροτήματος είναι το καρστικό βύθισμα Ταράτσα και οι δυό μεγάλες χαράδρες, η ξακουστή Ρεκά και το όμορφο Λαζόρεμα, που διατέμνουν όλο το βουνό. Η Ρεκά, στεγνή και βαθιά σαν ραγισμένο πιθάρι, χαράζει μια βαθιά τομή στο συμπαγή όγκο και σμιλεύει το σχήμα ενός βραχώδους γάμμα, που σχηματίζει το ρέμα της Σκίτσας, τον Ύλαιθο της αρχαιότητας. Στα βορειοδυτικά, το Λαζόρεμα σκιάζεται από τις πελώριες ορθοπλαγιές του Λάζου και της Συκιάς.
Με την κορυφή της να φτάνει τα 2507 μέτρα, η Γκιώνα είναι το ψηλότερο βουνό της νότιας Ελλάδας , πέμπτο στη χώρα, μετά τον Όλυμπο, το Σμόλικα, το Καϊμακτσαλάν και το Γράμο. Παρόλο τον τεράστιο όγκο της και τη θέση της, η Γκιώνα συμμετείχε στην ιστορία κυρίως δια των περασμάτων που ανοίγονται στα βόρεια και τα νότια της, δηλαδή των διασέλων με τον Παρνασσό, τα όρη Λιδορικίου και την Οίτη. Είναι χαρακτηριστικό το όνομα Ασέληνα όρη που της έδιναν οι κάτοικοι των κοιλάδων στην αρχαιότητα. ?λλωστε, τα υψόμετρα στο εσωτερικό του βουνού είναι απαγορευτικά για τη μόνιμη κατοίκηση και οι άνθρωποι δεν έστησαν παρά μόνο διάσπαρτες θερινές εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων - και γιά ένα σύντομο διάστημα στο μεσοπόλεμο, ένα μικρό συνοικισμό υλοτόμων ψηλά στη Ρεκά. Γύρω από το βουνό, οι ημινομάδες Kτηνοτρόφοι συγκρότησαν ένα δαχτυλίδι οικισμών μόνιμης κατοίκησης, αλλού κοντά στα θερινά βοσκοτόπια, όπως την Καλοσκοπή και τον Πανουργιά, και αλλού χαμηλά, όταν οι βραxώνες υπαγόρευαν θέσεις κοντά στις κοιλάδες - όπως στην περίπτωση της Συκιάς και του Λευκαδιτίου.

ΑΜΦΙΣΣΑ ?ν και βρίσκεται εξίσου κοντά στους μεγάλους κάμπους και τις πόλεις της Στερεάς με τον Παρνασσό και την Οίτη, η Γκιώνα παραμένει δυσπρόσιτη, δύσβατη και κυρίως ανεξιxνίαστη. Το μεγάλο ορεινό συγκρότημα της Γκιώνας πέρασε στην ιστορία κυρίως από το ρόλο που έπαιξε στα xρόνια της Eθνικής Aντίστασης. Το πιό γνωστό γεγονός ήταν η μάχη της Καρούτας, Κοντά στο ομώνυμο χωριό, όπου οι αντάρτες του ΕΛΑΣ xτύπησαν τις δυνάμεις κατοχής το 44, εξοντώνοντας ολόκληρο τάγμα. Στην άλλη άκρη του βουνού, στο οροπέδιο της Αγίας Τριάδας, ανάμεσα Παύλιανη και Καλοσκοπή, οι γερμανικές δυνάμεις έστησαν ενέδρα και αποδεκάτισαν το τμήμα του ντόπιου Kαπετάνιου Καλλία. Παράλληλα, σε μια από τις σπηλιές του Μπότσικα, κοντά στη σπηλιά του Πανουργιά, κρύβονταν οι άγγλοι σαμποτέρ που συναντήθηκαν με τον ?ρη Βελουχιώτη και μαζί με τις άλλες αντιστασιακές ομάδες οργάνωσαν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. ?λλωστε στην αθέατη και καλά προφυλαγμένη Ταράτσα, λειτούργησε πεδίο ρίψης εφοδίων από τα συμμαχικά αεροσκάφη προς την αγγλική αποστολή και τα συνεργαζόμενα αντάρτικα σώματα.

ΠΗΓΗ: Εκδόσεις Mountain editions, Δραγούμη 34, Αθήνα 11528 Τηλ.: 210 7293541

Προορισμός... Παλαιοξάρι

Στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου Ευπαλίου και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, στην πλαγιά της οροσειράς Τρίκορφο, δυτικά της οδού που συνδέει τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι της οποίας μεγάλο τμήμα περνάει κατά μήκος του ποταμού Μόρνου, βρίσκεται το Παλαιοξάρι. Η ορεινή Φωκίδα, «πνιγμένη» στο πράσινο, στη σκιά της γλυκιάς Οίτης, της περήφανης Γκιώνας και του «μεγίστου ορους» (των Βαρδουσίων), δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την πολυδιαφημισμένη Ελβετία των Αλπεων.
  περισσότερα

Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

Εκδρομή προς τη Βόρεια πλευρά του Λιδωρικίου

Ξεκινώντας με αφετηρία το Λιδορίκι και πηγαίνοντας προς τα βόρεια υπάρχει οδικό δίκτυο που το συνδέει με τη Λαμία μια απόσταση 80 χλμ. Στη διαδρομή αυτή το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Λευκαδίτι στα 11 χλμ χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας με θέα τα Βαρδούσια όρη, (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι διαδρομές που θα αναφέρουμε εκτός από αυτές που αναφέρονται ως δασικοί δρόμοι διαθέτουν ασφαλτοστρωμένο δρόμο).
  περισσότερα

Λιδωρίκι - Μόρνος: γοητεία χωρίς όρια!

Τραχύ και άγριο τοπίο, σκληροτράχηλοι ορεσίβιοι, απέραντα δάση, όμορφα χωριά και μια νεότευκτη λίμνη, που πασχίζει ν´ αφομοιωθεί από το ρουμελιώτικο τοπίο.


  περισσότερα

Εκδρομή γύρω από τη λίμνη του Μόρνου

Ξεκινώντας πάλι με αφετηρία το Λιδορίκι πηγαίνοντας τώρα ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ αριστερά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντούμε διασταυρώσεις που οδηγούν σε δυο χωριά χτισμένα πάνω από τη Λίμνη, το Δωρικό (πρώην Σιβηδεικό) που απέχει 20 χλμ από το Λιδορίκι. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι χωματόδρομος και λίγο μετά υπάρχει μια διασταύρωση πρός το χωριό ?βορος, που απέχει 26 χλμ από το Λιδορίκι
  περισσότερα

Ανάβαση στα Βαρδούσια

Ο Κόρακας και τα δύο Σκόρδα σχηματίζουν την κεφαλή του νότιου συγκροτήματος που ο κορμός του απλώνεται νωχελικά προς τη λίμνη του Μόρνου. Η διάσχιση αυτής της κορυφογραμμής αποτελεί την πεμπτουσία του περπατήματος στο βουνό καθώς έχει μια φανταστική θέα στα Βαρδούσια και στη Γκιώνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που κρατάνε ψηλά το ενδιαφέρον.
  περισσότερα

 Τρόποι προσπέλασης
 Περιήγηση από ?μφισσα έως το Λιδορίκι από τη βόρεια πλευρά
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Καταφύγια
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Αναβάσεις στην Γκιώνα
 Ορειβατικό Σκί
 Sport climbing στη ΣΥΚΙΑ
 Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Αγόριανη - Σουβάλα
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Σπερχειάδα - Γραμμένη Oξιά - Λιδορίκι

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net