Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/22/2017 1:38:11 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Που να πάτε  Ιστορία  Λαογραφικά  Οδοιπορικά  Εκλογές Αυτοδιοίκησης  Η γνώμη σας (forum)  Fokidanet TV  Ανέκδοτα
Log in

Είσοδος 


Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

 Οδοιπορικά

Ανάβαση στα Βαρδούσια

Για την κλασσική ανάβαση στον Κόρακα, ξεκινάμε συνήθως από την ´Ανω Μουσουνίτσα. Το καλογραμμένο μονοπάτι βγαίνει σε λειβάδια στη θέση Ζέρελι, συναντάει το δρόμο που τον αφήνει για να βγει αριστερά στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία (2ω30´) όπου και το τέλος του δάσους. Το μονοπάτι συνεχίζει στην πρώτη ράχη και συναντώντας ξανά το δρόμο τραβερσάρουμε κάτω από τα Σκόρδα και φτάνουμε στη θέση Σταυρός όπου δύο στάνες (1ω30´). Τώρα δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε την ομαλή αλλά ασαφή ράχη που φέρει τα καταφύγια. Απέναντι από το δεύτερο καταφύγιο (1ω) υπάρχει μια πλατιά σάρα που στενεύει και χώνεται σ´ένα στενό πέρασμα, τις Πόρτες (1ω). Από τς Πόρτες βγαίνουμε στο Μέγα Κάμπο, το οροπέδιο της κορφής και την φτάνουμε εύκολα από τη νότια κόψη της (0ω45´).

Αλλά υπάρχουν άλλοι δύο εξίσου σύντομοι δρόμοι για την κορφή: α) οι Κοπρισιές. Είναι το ρέμα της Μουσουνίτσας που πηγάζει κάτω από το Μέγα Κάμπο. Στα πλατώ των Κοπρισιών μπαίνουμε από το σημείο που ο δρόμος για το καταφύγιο περνάει ακριβώς κάτω από τη βόρεια κόψη των Σκόρδων και του Γκιώνη το Πλάι. Το μονοπάτι φτάνει στο δεύτερο, ψηλότερο πλατώ και σβήνει (1ω30´ από το δρόμο). Ακολουθάμε σάρα που σύντομα μας βγάζει στο Μέγα Κάμπο κι από κει αριστερά κορφή (1ω30´). β) Από το Ασανσέρ, δηλαδή το μεγάλο λούκι που αρχίζει από τα δάση πάνω από την ´Ανω Μουσουνίτσα και περνώντας ακριβώς στη βάση των απότομων βραχοπλαγιών των Σκόρδων Μουσουνίτσας βγαίνει στην κορυφογραμμή (4ω) πολύ κοντά στον Κόρακα. Λίγα βραχώδη περάσματα μας φέρνουν στην κορυφή (0ω30´).

Ο Κόρακας και τα δύο Σκόρδα σχηματίζουν την κεφαλή του νότιου συγκροτήματος που ο κορμός του απλώνεται νωχελικά προς τη λίμνη του Μόρνου. Η διάσχιση αυτής της κορυφογραμμής αποτελεί την πεμπτουσία του περπατήματος στο βουνό καθώς έχει μια φανταστική θέα στα Βαρδούσια και στη Γκιώνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που κρατάνε ψηλά το ενδιαφέρον. Η τραβέρσα αρχίζει από τις Λάκκες του Κουνιάκου. Στις λάκκες αυτές (όπου στάνες και στέρνες) φτάνουμε εύκολα αν πιάσουμε τη μεγάλη ρεματιά πάνω από τον Κουνιάκο και ακολουθήσουμε το πολύ καλό μονοπάτι που πάει σ´αυτές (3-4 ώρες) αφού περάσει από πηγή με γούρνες. Από τις μεγάλες αυτές λάκκες συνεχίζουμε σε γιδόστρατες στα δεξιά (ανατολικά) της ράχης μέχρι άλλες λάκκες με στάνες και στέρνες (1ω30´).

Λίγο ψηλότερα (0ω30´) απ´αυτές βγαίνουμε σε κορφή που χωρίζεται με βαθύ και απόκρημνο διάσελο από τη βόρεια συνέχεια της κόψης. Κατεβαίνουμε λούκι στη δυτική όψη που ανοίγει σε πλαγιά. Τραβερσάρουμε την πλαγιά που μας φέρνει στην αρχή ανηφορικού ζωναριού που περνά ανάμεσα από ζώνες βράχων και οδηγεί σε ομαλά λειβάδια, στη συνέχεια της κορυφογραμμής (2ω30´) η οποία συνεχίζει μέρχι την κορφή του Ασανσέρ και τον Κόρακα (2ω30´). Στο Δυτικό συγκρότημα υπάρχουν ξεχωριστοί δρόμοι που οδηγούν στις διάφορες κορφές. Από το Πιτιμάλικο βγαίνουμε στα Μετερίζια και ανεβαίνοντας στη Σκούφια (1ω30´) περνάμε στην κορυφογραμμή της Σούφλας και φτάνουμε στη Διχάλα (1ω) και τη Δυτική Σούφλα (1ω30´). Για τη Βόρεια Σούφλα πάμε από το Ζηριλάκι και το διάσελο Σούφλας - Αλογοράχης. Για τις κορφές Πλάκα και Γιδοβούνι βολικότερο σημείο εκκίνησης είναι η περιοχή του Τυροκομείου και της Σκασμένης Στρούγγας. Στην Πλάκα ανεβαίνουμε από το Βόρειο διάσελό της και τη βόρεια κόψη της (τοπικές δυσκολίες 11ου βαθμού) (3ω). Για την Αλογοράχη ανεβαίνουμε ίσια πάνω προς την Διάσελα και λίγο πριν απ´αυτήν περνάμε προς τα αριστερά σε απότομες πλαγιές προς την κορυφή (3ω). Από τη Διάσελα (2 ώρες από το Τυροκομείο) κατεβαίνουμε εύκολα στα Αρτοτινά λειβάδια. Στα λειβάδια αυτά φτάνουμε και από την Αρτοτίνα σε 3ω30´ αν ακολουθήσουμε τη δεξιά ράχη απέναντι από το χωριό και που μας οδηγεί στα ριζά του βουνού της Κωσταρίτσας.

Από τα Αρτοτινά λειβάδια γίνονται οι ευκολότερες αναβάσεις για το βουνό της Κωστάριτσας (μέσω του Λαιμού της Κωστάριτσας) (2ω30 για το πλατώ της κορφής), για τη δυτική Σούφλα (1ω30´) και για τα Πάνω και Κάτω Ψηλό. Για τα Ψηλά, ανεβαίνουμε από απότομες κοκκινόχρωμες πλαγιές μέχρι τη σέλα Πλάκας - Κάτω Ψηλού (1ω30´) και περνώντας στο διάσελο Πάνω Ψηλού - Πυραμίδας ανεβαίνουμε εύκολα στην κορφή του Πάνω Ψηλού (0ω45´). Πίσω στη σέλα τώρα: φέρνουμε γύρα το Κάτω Ψηλό και βρίσκουμε στη βόρεια όψη ένα στενό και κρυφό αλλά ομαλό λούκι που βγαίνει στα Μουσουνιτσιώτικα λειβάδια (5 - 7 ώρες). Στο βόρειο συγκρότημα ή βουνό της Χωμηριανής ανεβαίνουμε εύκολα: από το Διάσελο του Σταυρού φτάνουμε σε 2 ώρες στην ανώνυμη 2286. Στο Σινάνι, που είναι βορειότερα, φτάνουμε πιο ομαλά αν από το Τυροκομείο τραβερσάρουμε τη βάση του Μεγάλου Ζάστανου και βγούμε σε χαρακτηριστικό διάσελο ανάμεσα στο Σινάνι και τον κύριο όγκο του συγκροτήματος (2ω). Τέλος μπορούμε να συνδυάσουμε διαφορετικές πορείες και να κάνουμε διασχίσεις από χωριό προς χωριό ή από το βουνό αυτό σε κάποιο άλλο. Η πιο εντυπωσιακή διάσχιση είναι η "Κουνιάδος - Γαρδίκι" μέσω της Νότιας κορυφογραμμής, του βουνού της Χωμηριανής και της Οξυάς (3 μέρες).


Πηγή Γεώργιος Βελιανίτης Αρχή

Προορισμός... Παλαιοξάρι

Στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου Ευπαλίου και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, στην πλαγιά της οροσειράς Τρίκορφο, δυτικά της οδού που συνδέει τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι της οποίας μεγάλο τμήμα περνάει κατά μήκος του ποταμού Μόρνου, βρίσκεται το Παλαιοξάρι. Η ορεινή Φωκίδα, «πνιγμένη» στο πράσινο, στη σκιά της γλυκιάς Οίτης, της περήφανης Γκιώνας και του «μεγίστου ορους» (των Βαρδουσίων), δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την πολυδιαφημισμένη Ελβετία των Αλπεων.
  περισσότερα

Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

Εκδρομή προς τη Βόρεια πλευρά του Λιδωρικίου

Ξεκινώντας με αφετηρία το Λιδορίκι και πηγαίνοντας προς τα βόρεια υπάρχει οδικό δίκτυο που το συνδέει με τη Λαμία μια απόσταση 80 χλμ. Στη διαδρομή αυτή το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Λευκαδίτι στα 11 χλμ χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας με θέα τα Βαρδούσια όρη, (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι διαδρομές που θα αναφέρουμε εκτός από αυτές που αναφέρονται ως δασικοί δρόμοι διαθέτουν ασφαλτοστρωμένο δρόμο).
  περισσότερα

Λιδωρίκι - Μόρνος: γοητεία χωρίς όρια!

Τραχύ και άγριο τοπίο, σκληροτράχηλοι ορεσίβιοι, απέραντα δάση, όμορφα χωριά και μια νεότευκτη λίμνη, που πασχίζει ν´ αφομοιωθεί από το ρουμελιώτικο τοπίο.


  περισσότερα

Εκδρομή γύρω από τη λίμνη του Μόρνου

Ξεκινώντας πάλι με αφετηρία το Λιδορίκι πηγαίνοντας τώρα ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ αριστερά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντούμε διασταυρώσεις που οδηγούν σε δυο χωριά χτισμένα πάνω από τη Λίμνη, το Δωρικό (πρώην Σιβηδεικό) που απέχει 20 χλμ από το Λιδορίκι. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι χωματόδρομος και λίγο μετά υπάρχει μια διασταύρωση πρός το χωριό ?βορος, που απέχει 26 χλμ από το Λιδορίκι
  περισσότερα

Γεωγραφικά στοιχεία της Γκιώνας

Από τα κράσπεδα της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού, όπου ο πολιτισμός του κάμπου και του βουνού συναντιώνται και αλληλοσυμπληρώνονται, θα εισδύσουμε στον κόσμο των εσωτερικών βουνών της Ρούμελης. Ακριβώς στην κεφαλή του Βοιωτικού Κηφισού υψώνεται η Γκιώνα, ένα μεγάλο ορεινό συγκρότημα που εκτείνεται ανάμεσα στον Παρνασσό και την Οίτη
  περισσότερα

 Τρόποι προσπέλασης
 Περιήγηση από ?μφισσα έως το Λιδορίκι από τη βόρεια πλευρά
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Καταφύγια
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Αναβάσεις στην Γκιώνα
 Ορειβατικό Σκί
 Sport climbing στη ΣΥΚΙΑ
 Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Αγόριανη - Σουβάλα
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Σπερχειάδα - Γραμμένη Oξιά - Λιδορίκι

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net