Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/22/2017 1:43:23 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Που να πάτε  Ιστορία  Λαογραφικά  Οδοιπορικά  Εκλογές Αυτοδιοίκησης  Η γνώμη σας (forum)  Fokidanet TV  Ανέκδοτα
Log in

Είσοδος 


Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

 Οδοιπορικά

Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Σπερχειάδα - Γραμμένη Oξιά - Λιδορίκι

Ο ΤΟΠΟΣ: Κρυμμένο ανάμεσα στους ορεινούς γίγαντες της Oίτης, του Βελουχιού και των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης βρίσκεται το βουνό Oξιά (υψόμετρο 1.926 μ.), γνωστό από το πυκνό δάσος οξιάς, που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των βόρειων πλαγιών του.

Από πού θα ξεκινήσετε: Η κωμόπολη της Σπερχειάδας στο νομό Φθιώτιδας και το Γαλαξίδι ή καλύτερα το Λιδορίκι, στο υψίπεδο του Μόρνου, αποτελούν τις καλύτερες αφετηρίες για την εξόρμησή μας.

Η διαδρομή: Από τη Λαμία ακολουθούμε την έξοδο προς Ευρυτανία, σε δρόμο που παρουσιάζει ιδιαίτερη κίνηση τα Σαββατοκύριακα. Συντονιζόμαστε με τη φαρδιά και κατάφυτη κοίτη του Σπερχειού, με προορισμό την αγροτική κωμόπολη της Σπερχειάδας, που βρίσκεται χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Σπερχειού και Ίναχου (35 χλμ. από Λαμία). Από το κέντρο της πολίχνης αναζητούμε το δρόμο για Γαρδίκι. Ανηφορίζουμε προς τα χωριά Τριφύλλια, Φτέρη, Λευκάδα. Όταν βγούμε στα έλατα και αφού έχουμε διανύσει 26 χλμ. με έντονες στροφές, αλλά πάντα σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, θα φτάσουμε στο Γαρδίκι (υψόμετρο 1.000 μ.). Δυο-τρεις ψησταριές, όπου συχνάζουν κυνηγοί, ένα μπακάλικο κι ένα περίπτερο αποτελούν όλη κι όλη την υποδομή του χωριού. Εδώ τελειώνει η άσφαλτος κι αρχίζει η σκληρή ορεινή πραγματικότητα. O δρόμος βατός, χωμάτινος, τρυπώνει στο σκιερό δάσος ελάτης και ανηφορίζει με όλο και εντονότερες κλίσεις. Στα 11 χλμ. βγαίνουμε σε χαρακτηριστικό σημείο, όπου υπάρχει στάνη, το ξωκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και πηγή με τρεχούμενο νερό. Ένα παρακλάδι του δρόμου φεύγει δεξιά (δυτικά) και τραβά για Δομνίστα-Κρίκελλο (νομός Ευρυτανίας). Ένα άλλο, λίγο χαμηλότερα (αριστερά όπως ανεβαίνουμε), οδηγεί στο χωριό Πλάτανος της Φθιώτιδας. Εμείς ανηφορίζουμε ευθεία για το χωριό Γραμμένη Oξιά της Αιτωλοακαρνανίας. O δρόμος κυριολεκτικά χάνεται στο αδιαπέραστο δάσος οξιάς. Στα 3,5 χλμ. θα δούμε δεξιά το στενότερο δρόμο, που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο (1 χλμ.), ενώ αν συνεχίσουμε ευθεία, θα βγούμε σε χαρακτηριστικό αυχένα σε υψόμετρο 1.400 μ. (προσοχή στο χιόνι!) και θα κατηφορίσουμε για 8 χλμ. έως το χωριό Γραμμένη Oξιά (υψόμετρο 1.100 μ.) για να συναντήσουμε και πάλι άσφαλτο.

Ανεφοδιασμός με καύσιμα: Βενζινάδικο υπάρχει στη Σπερχειάδα, στο χωριό Κάτω Κάμπια, στο δρόμο για Γραμμένη Oξιά και στο Λιδορίκι.


Πού θα μείνετε
Στη Σπερχειάδα, θα μείνετε στον ξενώνα «Γόργιανη» (τηλ.: 22360-44.800). Το ορειβατικό καταφύγιο της Oξιάς αποτελεί ιδεώδες κατάλυμα για μεγάλες παρέες. Πληροφορίες στον ΕOΣ Λαμίας (τηλ.: 22310-26.786). Σαφώς καλύτερες επιλογές θα έχετε στα χωριά πέριξ της λίμνης του Μόρνου. Στο Λιδορίκι: Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα «Αγνάντια» (τηλ.: 22660-22.041) και «Καλλίπολις» (τηλ.: 22660-22.150). Στο χωριό Συκιά: «Chalet Ασέληνος» (τηλ.: 22660-51.455, 22660-51.555). Στο χωριό Πενταγιοί: Καινούργιος ξενώνας «ΕΝ ΠΕΝΤΑΓΙOΙΣ» (τηλ.: 22660-52.340).

Προορισμός... Παλαιοξάρι

Στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου Ευπαλίου και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, στην πλαγιά της οροσειράς Τρίκορφο, δυτικά της οδού που συνδέει τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι της οποίας μεγάλο τμήμα περνάει κατά μήκος του ποταμού Μόρνου, βρίσκεται το Παλαιοξάρι. Η ορεινή Φωκίδα, «πνιγμένη» στο πράσινο, στη σκιά της γλυκιάς Οίτης, της περήφανης Γκιώνας και του «μεγίστου ορους» (των Βαρδουσίων), δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την πολυδιαφημισμένη Ελβετία των Αλπεων.
  περισσότερα

Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

Εκδρομή προς τη Βόρεια πλευρά του Λιδωρικίου

Ξεκινώντας με αφετηρία το Λιδορίκι και πηγαίνοντας προς τα βόρεια υπάρχει οδικό δίκτυο που το συνδέει με τη Λαμία μια απόσταση 80 χλμ. Στη διαδρομή αυτή το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Λευκαδίτι στα 11 χλμ χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας με θέα τα Βαρδούσια όρη, (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι διαδρομές που θα αναφέρουμε εκτός από αυτές που αναφέρονται ως δασικοί δρόμοι διαθέτουν ασφαλτοστρωμένο δρόμο).
  περισσότερα

Λιδωρίκι - Μόρνος: γοητεία χωρίς όρια!

Τραχύ και άγριο τοπίο, σκληροτράχηλοι ορεσίβιοι, απέραντα δάση, όμορφα χωριά και μια νεότευκτη λίμνη, που πασχίζει ν´ αφομοιωθεί από το ρουμελιώτικο τοπίο.


  περισσότερα

Εκδρομή γύρω από τη λίμνη του Μόρνου

Ξεκινώντας πάλι με αφετηρία το Λιδορίκι πηγαίνοντας τώρα ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ αριστερά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντούμε διασταυρώσεις που οδηγούν σε δυο χωριά χτισμένα πάνω από τη Λίμνη, το Δωρικό (πρώην Σιβηδεικό) που απέχει 20 χλμ από το Λιδορίκι. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι χωματόδρομος και λίγο μετά υπάρχει μια διασταύρωση πρός το χωριό ?βορος, που απέχει 26 χλμ από το Λιδορίκι
  περισσότερα

Ανάβαση στα Βαρδούσια

Ο Κόρακας και τα δύο Σκόρδα σχηματίζουν την κεφαλή του νότιου συγκροτήματος που ο κορμός του απλώνεται νωχελικά προς τη λίμνη του Μόρνου. Η διάσχιση αυτής της κορυφογραμμής αποτελεί την πεμπτουσία του περπατήματος στο βουνό καθώς έχει μια φανταστική θέα στα Βαρδούσια και στη Γκιώνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που κρατάνε ψηλά το ενδιαφέρον.
  περισσότερα

 Γεωγραφικά στοιχεία της Γκιώνας
 Τρόποι προσπέλασης
 Περιήγηση από ?μφισσα έως το Λιδορίκι από τη βόρεια πλευρά
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Καταφύγια
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Αναβάσεις στην Γκιώνα
 Ορειβατικό Σκί
 Sport climbing στη ΣΥΚΙΑ
 Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Αγόριανη - Σουβάλα

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net