Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/22/2017 1:43:07 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Που να πάτε  Ιστορία  Λαογραφικά  Οδοιπορικά  Εκλογές Αυτοδιοίκησης  Η γνώμη σας (forum)  Fokidanet TV  Ανέκδοτα
Log in

Είσοδος 


Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

 Οδοιπορικά

Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της

Με σημείο εκκίνησης την Αμφισσα, εξερευνήστε την όμορφη και γραφική αυτή περιοχή.

Σταματήστε στην κεντρική πλατεία της Αμφισσας για καφεδάκι και ύστερα περπατήστε στους γύρω δρόμους, όπου τα παλιά γραφικά σπίτια συναντιούνται με τις σύγχρονες πολυκατοικίες. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Επίσης, μην παραλείψετε να περάσετε από τις παραδοσιακές βιοτεχνίες που λειτουργούν ακόμη εκεί: βυρσοδεψεία, κουδουνάδικα και σκοινάδικα. Αλλα αξιοθέατα είναι: το Κάστρο των Σαλώνων (της Ωριάς) και ο βυζαντινός ναός του Σωτήρος (3 χλμ. από την πόλη), ένα σπουδαίο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 11ου αιώνα.

Το Λιδορίκι
Περίπου σαράντα επτά χιλιόμετρα δυτικά της Αμφισσας θα συναντήσετε το γραφικό Λιδορίκι, με την τεχνητή λίμνη του Μόρνου να βρέχει τα «πόδια» του. Να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα από το αρχαίο Κάλλιο (Καλλίπολη), το οποίο σήμερα βρίσκεται στο βυθό της τεχνητής λίμνης. Αξίζει να θυμηθείτε ότι η περιοχή αποτελούσε το κέντρο της κλεφτουριάς που το 1821 ξεκίνησε τον αγώνα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους.

Εκδρομές
Η γύρω περιοχή ενδείκνυται για καταπληκτικές βόλτες μέσα στη μαγευτική φύση. Επισκεφθείτε την όμορφη Αμυγδαλιά με την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Κουτσουριώτισσας, το Διακόπι με το χαριτωμένο ξενώνα του, τις Καρούτες, το Λευκαδίτι, το Μαλανδρίνο με το ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο του, την Πεντάπολη με τα ίχνη αρχαίου οικισμού και τη Συκέα, χτισμένη κάτω από έναν τεράστιο κάθετα κομμένο βράχο, με μεγάλα συνεχόμενα σπήλαια που το καλοκαίρι συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών. Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι ο βράχος αυτός έχει ύψος 1.500 μέτρα.

Οπωσδήποτε
Να κάνετε την ομορφότερη διαδρομή της περιοχής, που δεν είναι άλλη από το γύρο της τεχνητής λίμνης του Μόρνου. Η λίμνη κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας και η συγκεκριμένη βόλτα σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη, ειδικά αν πετύχετε ηλιόλουστη μέρα, και δείτε τα τιρκουάζ νερά. Στο δρόμο σας (ο οποίος ακολουθεί πιστά τις όχθες της λίμνης) θα συναντήσετε ακόμη και μικρούς καταρράκτες, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε αλεπούδες, ακόμη και ελάφια (γι´ αυτό οδηγείτε αργά για να απολαύσετε τη διαδρομή)! Η λίμνη του Μόρνου, όπως θα διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια, είναι η απόδειξη του πώς καμιά φορά η προσεκτική χρήση της τεχνολογίας μπορεί όχι μόνο να μην καταστρέψει, αλλά να κάνει τη φύση ακόμη πιο όμορφη!

Πληροφορίες
Μετάβαση:
Από την Αθήνα θα ακολουθήσετε τη διαδρομή: Λιβαδειά - Αράχοβα - Δελφοί και Αμφισσα. Απόσταση: 200 χλμ. ΚΤΕΛ Αθήνας (τηλ.: 210-8317096).

Διαμονή: Μπορείτε να μείνετε στο ξενοδοχείο «Αμφισέουμ» (τηλ.: 22161). Στο Λιδορίκι θα ­αναζητήσετε κάποια πανσιόν ή ­ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Χρήσιμα: Κωδικός: 22650 Αμφισσα: Αστυνομία: 28623, Δήμος: 28913, ΚΤΕΛ: 28226, Ταξί: 28600. Λιδορίκι: Αστυνομία: 22100, Δήμος: 22066

Φαγητό: Στην Αμφισσα θα βρείτε εστιατόρια και ταβέρνες με μαγειρευτά και ψησταριές με καλό κρέας. Στο Λιδορίκι θα φάτε νοστιμότατα ντόπια κρέατα, λουκάνικα και υπέροχα τυριά. Να καθίσετε στην ταβέρνα Οι Γιώργηδες και στην ταβέρνα της πλατείας. Για γλυκό θα πάτε στο Στολίδι.

Διασκέδαση: Η Αμφισσα έχει περισσότερες επιλογές σε καφετέριες και μπαράκια, ενώ στο Λιδορίκι θα καθίσετε στον Πλάτανο και λίγο παραέξω στο Summertime Café Club. Το Πάσχα στην περιοχή γιορτάζεται με ξεχωριστό παραδοσιακό τρόπο.

Αγορές: Κρέατα και τυριά από το Λιδορίκι, αλλά και ψωμί και παραδοσιακά αρτοσκευάσματα από τον πέτρινο φούρνο.

7merestv.gr

Προορισμός... Παλαιοξάρι

Στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου Ευπαλίου και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, στην πλαγιά της οροσειράς Τρίκορφο, δυτικά της οδού που συνδέει τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι της οποίας μεγάλο τμήμα περνάει κατά μήκος του ποταμού Μόρνου, βρίσκεται το Παλαιοξάρι. Η ορεινή Φωκίδα, «πνιγμένη» στο πράσινο, στη σκιά της γλυκιάς Οίτης, της περήφανης Γκιώνας και του «μεγίστου ορους» (των Βαρδουσίων), δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την πολυδιαφημισμένη Ελβετία των Αλπεων.
  περισσότερα

Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

Εκδρομή προς τη Βόρεια πλευρά του Λιδωρικίου

Ξεκινώντας με αφετηρία το Λιδορίκι και πηγαίνοντας προς τα βόρεια υπάρχει οδικό δίκτυο που το συνδέει με τη Λαμία μια απόσταση 80 χλμ. Στη διαδρομή αυτή το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Λευκαδίτι στα 11 χλμ χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας με θέα τα Βαρδούσια όρη, (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι διαδρομές που θα αναφέρουμε εκτός από αυτές που αναφέρονται ως δασικοί δρόμοι διαθέτουν ασφαλτοστρωμένο δρόμο).
  περισσότερα

Λιδωρίκι - Μόρνος: γοητεία χωρίς όρια!

Τραχύ και άγριο τοπίο, σκληροτράχηλοι ορεσίβιοι, απέραντα δάση, όμορφα χωριά και μια νεότευκτη λίμνη, που πασχίζει ν´ αφομοιωθεί από το ρουμελιώτικο τοπίο.


  περισσότερα

Εκδρομή γύρω από τη λίμνη του Μόρνου

Ξεκινώντας πάλι με αφετηρία το Λιδορίκι πηγαίνοντας τώρα ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ αριστερά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντούμε διασταυρώσεις που οδηγούν σε δυο χωριά χτισμένα πάνω από τη Λίμνη, το Δωρικό (πρώην Σιβηδεικό) που απέχει 20 χλμ από το Λιδορίκι. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι χωματόδρομος και λίγο μετά υπάρχει μια διασταύρωση πρός το χωριό ?βορος, που απέχει 26 χλμ από το Λιδορίκι
  περισσότερα

Ανάβαση στα Βαρδούσια

Ο Κόρακας και τα δύο Σκόρδα σχηματίζουν την κεφαλή του νότιου συγκροτήματος που ο κορμός του απλώνεται νωχελικά προς τη λίμνη του Μόρνου. Η διάσχιση αυτής της κορυφογραμμής αποτελεί την πεμπτουσία του περπατήματος στο βουνό καθώς έχει μια φανταστική θέα στα Βαρδούσια και στη Γκιώνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που κρατάνε ψηλά το ενδιαφέρον.
  περισσότερα

 Γεωγραφικά στοιχεία της Γκιώνας
 Τρόποι προσπέλασης
 Περιήγηση από ?μφισσα έως το Λιδορίκι από τη βόρεια πλευρά
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Καταφύγια
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Αναβάσεις στην Γκιώνα
 Ορειβατικό Σκί
 Sport climbing στη ΣΥΚΙΑ
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Αγόριανη - Σουβάλα
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Σπερχειάδα - Γραμμένη Oξιά - Λιδορίκι

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net