Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/22/2017 1:43:35 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Που να πάτε  Ιστορία  Λαογραφικά  Οδοιπορικά  Εκλογές Αυτοδιοίκησης  Η γνώμη σας (forum)  Fokidanet TV  Ανέκδοτα
Log in

Είσοδος 


Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

 Οδοιπορικά

Εκδρομή προς τη Βόρεια πλευρά του Λιδωρικίου

Ξεκινώντας με αφετηρία το Λιδορίκι και πηγαίνοντας προς τα βόρεια υπάρχει οδικό δίκτυο που το συνδέει με τη Λαμία μια απόσταση 80 χλμ. Στη διαδρομή αυτή το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Λευκαδίτι στα 11 χλμ χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας με θέα τα Βαρδούσια όρη, (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι διαδρομές που θα αναφέρουμε εκτός από αυτές που αναφέρονται ως δασικοί δρόμοι διαθέτουν ασφαλτοστρωμένο δρόμο, φωτογραφία από το δρόμο μέσα στο Λευκαδίτι).

Στα 18 χλμ από το Λιδορίκι συναντούμε το χωριό Συκιά, ένα από τα χωριά της περιοχής που διαθέτει μια σπάνια άγρια ομορφιά μιας και από πάνω της υψώνεται ένας κάθετος βράχος ύψους 1500 μ. περίπου και η κορυφή της Γκιώνας, η Πυραμίδα (πρόσφατα έχει κατασκευαστεί εκεί και αναρριχητικό κέντρο).

Μετά τη Συκιά ακολουθώντας τη διαδρομή προς Λαμία στα 5 χλμ αν κάνουμε μια παράκαμψη αριστερά και περνώντας από το όρος Γκιώνα στα Βαρδούσια μέσω του γεφυριού που τα ενώνει (το γεφύρι Νταού), φτάνουμε στη Μουσουνίτσα(πρώην Κάτω Μουσουνίτσα) που απέχει από το Λιδορίκι 30 χλμ.

Συνεχίζοντας 4 χλμ πιο πάνω συναντούμε τον Αθανάσιο Διάκο (πρώην ?νω Μουσουνίτσα). Είναι ένα χωριό χτισμένο μέσα στα έλατα. Το χωριό διασχίζει ένα ποτάμι το οποίο μαζί με άλλα καταλήγει στη λίμνη του Μόρνου και ακριβώς κάτω από την ψηλότερη κορυφή των Βαρδουσίων, τον Κόρακα. Από εκεί έχουμε πρόσβαση σε άλλα χωριά αλλά μόνο με δασικούς δρόμους οι οποίοι τις πιο πολλές φορές λόγο των καιρικών συνθηκών είναι ακατάλληλοι για συμβατικά αυτοκίνητα, όπως και στα δύο καταφύγια ορειβατών και επισκεπτών που υπάρχουν στα λιβάδια του χωριού και απέχουν 14 χλμ από τον Αθανάσιο Διάκο.

Έχοντας σας αφετερία πάντα τη Συκιά αλλά αυτή τη φορά συνεχίζουμε ευθεία συναντούμε το χωριό Στρόμη που απέχει 30 χλμ από το Λιδορίκι. Έξω από το χωριό στο 1 χλμ υπάρχει και ένας πολύ όμορφος μικρός καταρράκτης δείγμα φυσικής ομορφιάς της περιοχής. Συνεχίζοντας 5 χλμ. πιο πάνω φτάνουμε σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Βρύζες (είναι ένα μικρό οροπέδιο στο οποίο το χειμώνα μπορεί το χιόνι να φτάσει το 1 μ., γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση εκεί σε περίπτωση μεγάλων χιονοπτώσεων). Στο σημείο αυτό υπάρχει μια διασταύρωση όπου δεξιά οδηγεί στο χωριό Πανουργιάς (πρώην Ντρέμισσα) που απέχει 38 χλμ από το Λιδορίκι.

Πηγαίνοντας στη διασταύρωση, τώρα αριστερά, οδηγούμαστε διαδοχικά στα χωριά Πυρά (42 χλμ από Λιδορίκι), Μαυρολιθάρι (49 χλμ από το Λιδορίκι), Καστριώτισσα (52 χλμ από το Λιδορίκι), Δάφνη (πρώην ?νω Χομιριανη, 62 χλμ από το Λιδορίκι) και Ανατολή (πρώην Κάτω Χομιριανη, 65 χλμ από το Λιδορίκι). Αν στο σημείο που αναφέραμε Βρύζες συνεχίσουμε ευθεία οδηγούμαστε στη Λαμία περνώντας διαδοχικά μέσα από τα χωριά :Παυλιανη (40 χλμ. από το Λιδορίκι), Οίτη (πρώην Γαρδικάκι) και Σκαμνό. Στην αρχή της διαδρομής προς βόρεια αν στα 7 χλμ από το Λιδορίκι στρίψουμε αριστερά συναντούμε το χωριό Κονιάκος (Ι7 χλμ από το Λιδορίκι), χτισμένο στις πλαγιές των Βαρδουσίων με θέα τη Γκιώνα. Όπως τα πιο πολλά χωριά της περιοχής έτσι κι αυτό έχει αρκετούς δασικούς δρόμους που οδηγούν στα λιβάδια του χωριού σε μεγάλο υψόμετρο. Στα 33 χλμ από το Λιδορίκι βρίσκουμε το Διακόπι (πρώην Γρανίτσα) στα 50 χλμ το Δάφνο (πρώην Βουσινίτσα) από τα οποία τα τελευταία 11 χλμ. είναι χωματόδρομοι. Από εκεί υπάρχουν δασικοί δρόμοι που συνδέουν το Δάφνο με άλλα χωριά τα οποία εμείς όμως θα αναφέρουμε πηγαίνοντας μια διαδρομή από ασφάλτινο δρόμο.

Προορισμός... Παλαιοξάρι

Στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου Ευπαλίου και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, στην πλαγιά της οροσειράς Τρίκορφο, δυτικά της οδού που συνδέει τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι της οποίας μεγάλο τμήμα περνάει κατά μήκος του ποταμού Μόρνου, βρίσκεται το Παλαιοξάρι. Η ορεινή Φωκίδα, «πνιγμένη» στο πράσινο, στη σκιά της γλυκιάς Οίτης, της περήφανης Γκιώνας και του «μεγίστου ορους» (των Βαρδουσίων), δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την πολυδιαφημισμένη Ελβετία των Αλπεων.
  περισσότερα

Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

Λιδωρίκι - Μόρνος: γοητεία χωρίς όρια!

Τραχύ και άγριο τοπίο, σκληροτράχηλοι ορεσίβιοι, απέραντα δάση, όμορφα χωριά και μια νεότευκτη λίμνη, που πασχίζει ν´ αφομοιωθεί από το ρουμελιώτικο τοπίο.


  περισσότερα

Εκδρομή γύρω από τη λίμνη του Μόρνου

Ξεκινώντας πάλι με αφετηρία το Λιδορίκι πηγαίνοντας τώρα ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ αριστερά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντούμε διασταυρώσεις που οδηγούν σε δυο χωριά χτισμένα πάνω από τη Λίμνη, το Δωρικό (πρώην Σιβηδεικό) που απέχει 20 χλμ από το Λιδορίκι. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι χωματόδρομος και λίγο μετά υπάρχει μια διασταύρωση πρός το χωριό ?βορος, που απέχει 26 χλμ από το Λιδορίκι
  περισσότερα

Ανάβαση στα Βαρδούσια

Ο Κόρακας και τα δύο Σκόρδα σχηματίζουν την κεφαλή του νότιου συγκροτήματος που ο κορμός του απλώνεται νωχελικά προς τη λίμνη του Μόρνου. Η διάσχιση αυτής της κορυφογραμμής αποτελεί την πεμπτουσία του περπατήματος στο βουνό καθώς έχει μια φανταστική θέα στα Βαρδούσια και στη Γκιώνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που κρατάνε ψηλά το ενδιαφέρον.
  περισσότερα

Γεωγραφικά στοιχεία της Γκιώνας

Από τα κράσπεδα της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού, όπου ο πολιτισμός του κάμπου και του βουνού συναντιώνται και αλληλοσυμπληρώνονται, θα εισδύσουμε στον κόσμο των εσωτερικών βουνών της Ρούμελης. Ακριβώς στην κεφαλή του Βοιωτικού Κηφισού υψώνεται η Γκιώνα, ένα μεγάλο ορεινό συγκρότημα που εκτείνεται ανάμεσα στον Παρνασσό και την Οίτη
  περισσότερα

 Τρόποι προσπέλασης
 Περιήγηση από ?μφισσα έως το Λιδορίκι από τη βόρεια πλευρά
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Καταφύγια
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Αναβάσεις στην Γκιώνα
 Ορειβατικό Σκί
 Sport climbing στη ΣΥΚΙΑ
 Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Αγόριανη - Σουβάλα
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Σπερχειάδα - Γραμμένη Oξιά - Λιδορίκι

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net