Ιτέα Η μαρίνα της, που κατασκευάζεται με τις πιο
σύγχρονες προδιαγραφές, έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού
250 σκαφών και αποτελεί μια καλή λύση για τους ιδιοκτήτες σκαφών
ακόμη και από την Αττική.
Γαλαξίδιαρχοντικό, γραφικό, περήφανο καμαρώνει δυτικά
του Κρισαίου Κόλπου κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης
Οιάνθεια, η ναυτική πολιτεία που σέρνει πίσω της 4.000 χρόνων
ιστορική διαδρομή με κορύφωση στον αγώνα του /21.
Μοναστηράκι είναι κτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από
την θάλασσα και θυμίζει έντονα νησί. Οι εξαιρετικές του παραλίες
προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές.
Πολύδροσος χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού,
κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο με άφθονα νερά, ωραία θέα προς
το λεκανοπέδιο Λιλαίας-Γραβιάς και αποτελεί αξιόλογο
τουριστικό θέρετρο.
Εθνικός δρυμός Παρνασού δάσος από έλατα,
πεύκα, μηλιές και κερασιές που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.
ΒαρδούσιαΤα χωριά του Δήμου Βαρδουσίων ξεχωρίζουν
για τα αλπικά τοπία τους, τις φυσικές καλλονές τους, την άφθονη
βλάστηση, τις πηγές με τα κρύα νερά και τους μαγευτικούς
χώρους αναψυχής.
Δελφοίείναι ένα από τα ωραιότερα και επιβλητικότερα
τοπία της Ελλάδας, και ο "ομφαλός της γης" σύμφωνα
με την αρχαία παράδοση.
Λίμνη του Μόρνουξεχωρίζει για την άγρια ομορφιά
του τοπίου. Σήμερα το Λιδωρίκι αποτελεί άριστο θέρετρο
για τους παραθεριστές.
Ο ελαιώνας της Αμφισσαςόπως φαίνεται από
τους Δελφούς. H Άμφισσα είναι πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας,
με 12.000 κατοίκους περίπου.

   | Αρχική σελίδα |  fokidanet.com |  Μικρές Αγγελίες |  Σύνδεσμοι |  Οδηγός Επιχειρήσεων |Επικοινωνία 

 add to favorites   Set As Homepage     8/22/2017 1:45:18 PM
ΕΠΙΛΟΓΕΣ/MENU
 Που να πάτε  Ιστορία  Λαογραφικά  Οδοιπορικά  Εκλογές Αυτοδιοίκησης  Η γνώμη σας (forum)  Fokidanet TV  Ανέκδοτα
Log in

Είσοδος 


Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

 Οδοιπορικά

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Αναβάσεις στην Γκιώνα

Εδώ παρουσιάζονται τα κυριότερα μονοπάτια της Γκιώνας, συγκροτημένα σε πεζοπορικές διαδρομές. Πρόκειται για την ανάβαση από την Καλοσκοπή στην Πυραμίδα, την πορεία από τη Συκιά μέσω του Λαζορέματος με κατάληξη στην Πυραμίδα, την ανάβαση της χαράδρας της Ρεκάς με κατάληξη επίσης στην Πυραμίδα και την ανάβαση από την Καλοσκοπή στην Πλατυβούνα, που αποτελεί και τον συνηθέστερο τρόπο προσπέλασης του καταφυγίου.

Φυσικά στη Γκιώνα υπάρxουν και άλλα μονοπάτια - μερικά από τα οποία έχουν αποτυπωθεί με ακρίβεια σε χάρτη της Mountain Editions τηλ.: 2107293541, από όπου και μπορείτε να αντλήσετε τις βασικές πληροφορίες για να τα περπατήσετε. Τα μονοπάτια αυτά είναι σε μέτρια κατάσταση και χωρίς σήμανση. Η τήρηση της πορείας απαιτεί μεγάλη προσοχή και συνεxή επιβεβαίωση με βάση το χάρτη.

1. Ανάβαση από Καλοσκοπή προς Πυραμίδα
ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ Eίναι η πιό πολυσύxναστη ανάβαση στην Γκιώνα και η συντομότερη προσπέλαση της Πυραμίδας. Συνήθως οι ορειβάτες αφήνουν τα αυτοκίνητα στην Καλοσκοπή ή τα Mνήματα, ενώ κάποιοι προωθούνται, όταν η κατάσταση των δρόμων το επιτρέπει, μέχρι την Aρβανιτόραxη, Τον Κέδρο ή και τον Kάρκανο, όπου και τελειώνει η οδική προσπέλαση. Από Τον Kάρκανο, το μονοπάτι ανηφορίζει σαφέστατο στους βραxώνες και αφού περάσει από τον ώμο Σταυρός, διατρέχει τις πλαγιές πάνω από το ρέμα και φτάνει στη Λάκκα Σπανάκι. Από εδώ, τα κτηνοτροφικά μονοπάτια που συντηρεί ο δρεμισιώτης Γιώργος Σιότροπος και οι συγχωριανοί του απλώνονται προς τη Βαθειά Λάκκα, το διάσελο Πύργου-Μπότσικα και το Λαζόρεμα. Η διαδρομή προς την Πυραμίδα περνά στο πλάι της Βαθειάς Λάκκας και μετά ακολουθεί το αριστερό (νότιο) πλευρό της χαλικόστρωτης χαράδρωσης. Από τη Διασέλα κινούμαστε λοξά αριστερά σε σχετικά ομαλές πετροπλαγιές και συναντάμε την κορυφογραμμή λίγο νότια της κορυφής.

2. Ανάβαση από το Λαζόρεμα προς Πυραμίδα
Η ανάβαση της ρεματιάς του Λάζου είναι από τις ωραιότερες πορείες στη Ρούμελη, που κινείται σε τοπία ασύγκριτης μεγαλοπρέπειας. Το μονοπάτι ξεκινά από το ρέμα που χωρίζει τις δύο συνοικίες της Συκιάς και ανηφορίζει για λίγο παράλληλά του πρίν το τμήσει και μας φέρει αντίκρυ στην δεσποτική βλοσυρότητα της ορθοπλαγιάς της Συκιάς. Το μονοπάτι πλησιάζει για λίγο προς την Πλάκα και ξαφνικά ελίσσεται, ανηφορίζοντας σταθερά στο πλάι ενός μικρού αντερείσματος, για να φτάσει σε έναν πρώτο ώμο και μετά έναν δεύτερο και να καταλήξει στο λιβάδι του Λάζου, όπου βρίσκονται τα κονάκια των κτηνοτρόφων της Συκιάς (πεζούλες, τέσσερα μαντριά, ωραία ξέφωτα, πηγαίο και άφθονο επιφανειακό νερό). Από εδώ, η διαδρομή προς τη Βαθειά Λάκκα κινείται στον άξονα της κοιλάδας μέχρι τα 1.250 μ. και μετά ανεβαίνει μια απότομη δασωμένη ράχη που ομαλαίνει και ανοίγει σε γυμνή πλαγιά, η οποία ξαναγίνεται απότομη καθώς πλησιάζουμε προς τη βόρεια απόληξη της Πυραμίδας. Το μονοπάτι κινείται κάτω από τα βράχια και κοντά στην μεγάλη σπηλιά για να βγει σε ομαλές πλαγιές κοντά στην πηγή Χαλίκι.

3. Ανάβαση από την Καλοσκοπή στην Πλατυβούνα και το καταφύγιο
Η συντομότερη προσπέλαση του καταφυγίου γίνεται από την Καλοσκοπή. Ακόμα και το xειμώνα μπορούμε να φτάσουμε οδικώς μέχρι τα Mνήματα, από όπου ακολοθούμε το μεσαίο χωματόδρομο, προσπερνάμε την Κρύα Βρύση και πιάνουμε το μονοπάτι που βγαίνει στην Κριθαρόλακκα. Στη συνέχεια τέμνουμε τα καγκέλια του xαλασμένου δρόμου και βγαίνουμε στα υπέροχα λιβάδια στο Διάσελο, από όπου κατηφορίζουμε στο καταφύγιο.

4. Η χαράδρα της Ρεκάς (ανάβαση από Βίνιανη προς Πυραμίδα)
Η Ρεκά είναι ίσως η πιό ενυπωσιακή και μακριά χαράδρα της Στερεάς Ελλάδας. Η διαδρομή ξεκινά από τη Bίνιανη και διατρέχοντας τον άξονα της Ρεκάς περνά από το καταφύγιο και καταλήγει στην Πυραμίδα. Eίναι αναμφίβολα η πιό άγρια και δεσμευτική πεζοπορική διαδρομή στη Γκιώνα, μακριά από δρόμους και ανθρώπινη παρουσία. Η πορεία αυτή ήταν μέχρι τη δεκαετία του ´70 αρκετά πολυσύxναστη, καθώς η προσπέλασή της ήταν εύκολη οδικά από την ?μφισσα. Μετά τη διάνοιξη των δρόμων από την Καλοσκοπή προς τα Mνήματα και την Αρβανιτόραχη, η Ρεκά ξεχάστηκε και πατιέται μόνο δυό τρεις φορές το χρόνο, σχεδόν πάντα ως κατάβαση (από τις κορυφές προς τη Bίνιανη). Στην περίπτωση αυτή, η ομάδα πρέπει να προβλέψει τρόπο ανάκτησης των αυτοκινήτων ή καλύτερα να αφήσει ένα όχημα στα Mνήματα και ένα στη Bίνιανη. Αν και υπάρχει η πηγή στο Μύλο και μια σχεδόν μόνιμα ενεργή νεροσυρμή στα 1430 μ., το καλοκαίρι χρειάζεται οπωσδήποτε ένα ικανό απόθεμα νερού στο σακκίδιο.

ΠΗΓΗ: Εκδόσεις Mountain editions, Δραγούμη 34, Αθήνα 11528 Τηλ.: 210 7293541


Προορισμός... Παλαιοξάρι

Στο βορειοανατολικό τμήμα του δήμου Ευπαλίου και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων, στην πλαγιά της οροσειράς Τρίκορφο, δυτικά της οδού που συνδέει τη Ναύπακτο με το Λιδορίκι της οποίας μεγάλο τμήμα περνάει κατά μήκος του ποταμού Μόρνου, βρίσκεται το Παλαιοξάρι. Η ορεινή Φωκίδα, «πνιγμένη» στο πράσινο, στη σκιά της γλυκιάς Οίτης, της περήφανης Γκιώνας και του «μεγίστου ορους» (των Βαρδουσίων), δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από την πολυδιαφημισμένη Ελβετία των Αλπεων.
  περισσότερα

Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας

Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
  περισσότερα

Εκδρομή προς τη Βόρεια πλευρά του Λιδωρικίου

Ξεκινώντας με αφετηρία το Λιδορίκι και πηγαίνοντας προς τα βόρεια υπάρχει οδικό δίκτυο που το συνδέει με τη Λαμία μια απόσταση 80 χλμ. Στη διαδρομή αυτή το πρώτο χωριό που συναντούμε είναι το Λευκαδίτι στα 11 χλμ χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας με θέα τα Βαρδούσια όρη, (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες οι διαδρομές που θα αναφέρουμε εκτός από αυτές που αναφέρονται ως δασικοί δρόμοι διαθέτουν ασφαλτοστρωμένο δρόμο).
  περισσότερα

Λιδωρίκι - Μόρνος: γοητεία χωρίς όρια!

Τραχύ και άγριο τοπίο, σκληροτράχηλοι ορεσίβιοι, απέραντα δάση, όμορφα χωριά και μια νεότευκτη λίμνη, που πασχίζει ν´ αφομοιωθεί από το ρουμελιώτικο τοπίο.


  περισσότερα

Εκδρομή γύρω από τη λίμνη του Μόρνου

Ξεκινώντας πάλι με αφετηρία το Λιδορίκι πηγαίνοντας τώρα ανατολικά στρίβουμε στα 5 χλμ αριστερά για να οδηγηθούμε στο φράγμα του Μόρνου κάνοντας το μισό κύκλο της λίμνης. Στη διαδρομή συναντούμε διασταυρώσεις που οδηγούν σε δυο χωριά χτισμένα πάνω από τη Λίμνη, το Δωρικό (πρώην Σιβηδεικό) που απέχει 20 χλμ από το Λιδορίκι. Τα τελευταία 5 χλμ. είναι χωματόδρομος και λίγο μετά υπάρχει μια διασταύρωση πρός το χωριό ?βορος, που απέχει 26 χλμ από το Λιδορίκι
  περισσότερα

Ανάβαση στα Βαρδούσια

Ο Κόρακας και τα δύο Σκόρδα σχηματίζουν την κεφαλή του νότιου συγκροτήματος που ο κορμός του απλώνεται νωχελικά προς τη λίμνη του Μόρνου. Η διάσχιση αυτής της κορυφογραμμής αποτελεί την πεμπτουσία του περπατήματος στο βουνό καθώς έχει μια φανταστική θέα στα Βαρδούσια και στη Γκιώνα και ταυτόχρονα παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που κρατάνε ψηλά το ενδιαφέρον.
  περισσότερα

 Γεωγραφικά στοιχεία της Γκιώνας
 Τρόποι προσπέλασης
 Περιήγηση από ?μφισσα έως το Λιδορίκι από τη βόρεια πλευρά
 ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - Καταφύγια
 Ορειβατικό Σκί
 Sport climbing στη ΣΥΚΙΑ
 Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Αγόριανη - Σουβάλα
 Απόδραση στα ορεινά με 4x4: Σπερχειάδα - Γραμμένη Oξιά - Λιδορίκι

:: www.fokidanet.com © 2017 - info@fokidanet.com ::
Powered by www.dukemedia.net